Verhuizen naar het buitenland

Verhuist u naar het buitenland? Dan moet u uw verhuizing melden als u in een periode van 1 jaar langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u uw verhuizing melden bij de gemeente. De gemeente geeft uw verhuizing door aan organisaties die zijn aangesloten op de Basisregistratie Personen. Bijvoorbeeld de Belastingdienst en pensioenfondsen.

Online uw verhuizing naar het buitenland doorgeven (DigiD)

Korter dan 8 maanden in het buitenland

Verblijft u minder dan 8 maanden in het buitenland? Dan kunt u uw verhuizing melden, maar het hoeft niet.

Aanpak

U doet de melding binnen 5 dagen voor uw vertrek. Als u geen aangifte doet van emigratie, kan de gemeente u een boete geven.

Iedereen van hetzelfde adres verhuist

Als iedereen van hetzelfde adres naar het buitenland verhuist, kunt u de melding schriftelijk doorgeven. Dit kan gedaan worden door: 

  • uzelf, als u 16 jaar of ouder bent;
  • door ouder, voogd of verzorger voor kinderen jonger dan 18 jaar;
  • samenwonende echtgenoten/geregistreerde partners voor elkaar;
  • samenwonende ouders en kinderen ouder dan 18 jaar voor elkaar.

Schriftelijk doorgeven kan op de volgende manieren: 

Er blijven personen op huidige adres achter

Blijven er personen op uw huidige adres in Nederland achter? Dan moeten de personen die naar het buitenland verhuizen zich persoonlijk melden bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Aangifte van vertrek door een gemachtigde is niet mogelijk. 

Langskomen kan tijdens de openingstijden van de publieksbalies. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Bewijs van uitschrijving nodig?

Heeft u een bewijs van uitschrijving nodig? Vraag dit aan bij een RNI-loket. Kijk voor de gemeenten met een RNI-loket op nederlandwereldwijd.nl

Kosten

Het doorgeven van uw verhuizing is gratis. Heeft u een bewijs van uitschrijving nodig? Hier zijn wel kosten aan verbonden.