Veiligheid op het strand

Zonnen, zwemmen, spelen: een dagje aan zee is leuk. Maar let op! De zee kan verraderlijk zijn. Voor de ongeoefende zwemmer is de zee zelfs gevaarlijk. Ga niet alleen het water in, let op elkaar en verlies kinderen niet uit het oog. Let ook op of er een vlag is gehesen, die aangeeft of je mag zwemmen.

Getijden: eb en vloed

Eb en vloed veroorzaken sterke stromingen. Op de strandposten van de Noordwijkse Reddingsbrigade staan de tijden van hoog- en laagwater aangegeven.

Pas op voor muien in zee

Voor de kust liggen rijen zandbanken. Bij eb zie je de zandbanken soms liggen. Loodrecht op de kust zijn er openingen tussen de zandbanken. Dit zijn muien. Muien liggen niet altijd op dezelfde plek. Door deze muien kan het water sterk stromen. Kom je in een mui, laat je dan met de stroom meevoeren. Vanzelf kom je dieper in zee waar de stroming minder sterk is. Door schuin weg te zwemmen uit de mui kan je de kant bereiken.

Wind

Aan de kust staat vrijwel altijd wind. Komt de wind uit zee (aanlandige wind). Dan zijn er hoge golven. Komt de wind vanuit het land (aflandige wind). Dan zijn er nauwelijks golven. Deze wind maakt terugzwemmen naar de kust moeilijk. Advies is om dan niet verder dan heupdiepte de zee in te gaan.

Gele vlag: gevaarlijk!

Bij sterke stroming of gevaarlijke muien of aflandige wind wordt de gele vlag gehesen bij de strandposten en strandpaviljoens. Het is extra gevaarlijk om in zee te zwemmen.

Rode vlag: verboden!

Bij te gevaarlijke stroming, hoge golven of bij (dreiging van) onweer wordt de rode vlag gehesen bij strandposten en strandpaviljoens. Het is dan verboden het water in te gaan!

Zwart-wit geblokte vlag: watersportzone 

Er zijn 3 stukken zee waar watersporters, kiters en zeilers, actief zijn. Deze gebieden worden aangegeven met de zwart-wit-geblokte vlag. Advies ga in dit stuk zee niet zwemmen. Dit kan gevaarlijk zijn.

Zwart wit geblokte vlag

Witte vlag met een vraagteken: gevonden kind bij strandpost 

Kinderen die verdwalen, worden opgevangen op de strandposten. Een vlag met een vraagteken erop geeft aan dat er een kind bij de strandpost is.

Kind gevonden vlag

Tips als iemand in nood is

Houd rekening met de volgende tips als iemand in nood is:

  • Houd oogcontact met de drenkeling.
  • Laat iemand anders 112 bellen. Geef aan dat je hulp inschakelt.
  • Alarmeer ook de Reddingsbrigade, paviljoenhouder en andere strandbezoekers. En vraag ze om hulp.
  • Kijk of je een drijfmiddel kunt toewerpen, zoals een luchtbed of een boei.
  • Zorg ervoor dat je zelf niet in gevaar komt.
  • Ga pas het water in als het echt niet anders kan en als je een ervaren zwemmer bent. Als je het water in gaat, zorg dan dat iemand op de kant dit weet.

Kinderen: verlies ze niet uit het oog

Op het strand staan blauwe herkenningsborden met afbeeldingen van bijvoorbeeld een zeilboot, strandbal of ijsje. Ieder strandvak heeft een eigen afbeelding. Laat jouw kind zien bij welk bord je zit. Op de strandposten kan je gratis polsbandjes ophalen. Schrijf hier jouw mobiele telefoonnummer op zodat je gebeld kan worden.

Meer informatie

Voor meer informatie over de gevaren van de zee kan je contact opnemen met de Reddingsbrigade via +31 71 36 13 003. Je kan natuurlijk ook altijd langslopen bij de post van de Reddingsbrigade, afrit 18 of kijken op reddingsbrigadenoordwijk.nl.