Rijbewijs aanvragen

Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente in verband met het coronavirus.

Door de coronamaatregelen is het niet altijd mogelijk om uw rijbewijs op tijd te verlengen. Het Ministerie van I&W heeft daarom besloten dat verlopen rijbewijzen langer geldig blijven. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl 

Ook mag u met een rijbewijs van buiten de EU, langer dan 185 dagen in Nederland rijden als uw rijbewijs geldig was op 14 december 2020 en als de periode van 185 dagen afloopt tussen 15 december 2020 en 19 augustus 2021. U mag dan doorrijden met uw rijbewijs tot 1 oktober 2021. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl

Voor het besturen van een auto, vrachtwagen of trekker heeft u een rijbewijs nodig.

Maak online een afspraak (gratis)

U vraagt een rijbewijs aan als:

 • u voor het eerst geslaagd bent voor een rijexamen;
 • u geslaagd bent voor een nieuwe categorie;
 • uw rijbewijs bijna verloopt;
 • uw rijbevoegdheid ingeperkt is (bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte);
 • u een rijbewijs wilt omwisselen (bijvoorbeeld een buitenlands of militair rijbewijs);
 • uw rijbewijs kwijt of gestolen is;
 • uw rijbewijs beschadigd is.

Categorie

Met een rijbewijs laat u zien dat u een motorvoertuig mag besturen. Ieder voertuig heeft een eigen rijbewijscategorie. Op uw rijbewijs staat voor welke categorieën u voertuigen mag besturen. Lees meer over rijbewijscategorieën op rijksoverheid.nl

Geldigheid

Een nieuw rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en/of E is 5 jaar geldig.

Als u ouder bent dan 65 jaar, dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben.

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland. U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.
 • Controleer op cbr.nl of u een Gezondheidsverklaring (voormalige Eigen verklaring) moet invullen. Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts of een rijtest doen.
 • Het CBR heeft u een verklaring van rijgeschiktheid gegeven.

Leeftijd

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl

Als u ouder bent dan 75 jaar, dan moet u een medische keuring hebben. Hiervoor moet u een gezondheidsverklaring (voormalige Eigen verklaring) invullen. Lees meer over rijbewijs aanvragen als 75-plusser op rijksoverheid.nl

Buitenlands rijbewijs

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden. Lees meer over het omwisselen van buitenlandse rijbewijzen op rdw.nl

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. Voordat u uw militaire rijbewijs bij de gemeente kunt omwisselen, moet u een Verklaring van geschiktheid aanvragen bij het CBR. Daarna kunt u bij de gemeente een aanvraag doen om uw militair rijbewijs om te wisselen. Lees meer over het omwisselen van een militair rijbewijs op cbr.nl

Code 95

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Lees meer over code 95 op cbr.nl

Wat kost een rijbewijs?

Aanvraag Prijs
Rijbewijs € 41,-
Spoed rijbewijs € 75,10
Gezondheidsverklaring € 39,30

Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Door het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) om uw rijbewijs af te halen.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure, u moet hiervoor wel extra betalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.

Zo vraagt u een rijbewijs aan:

 • Vraag een rijbewijs aan bij de gemeente waarin u woont.
 • U komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. In verband met het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.
 • U neemt bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
 • U neemt bij het verlengen van uw rijbewijs uw oude rijbewijs mee. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • U betaalt bij de aanvraag. Dat kan met pin (geen creditcard) of contant.

Kwijt of gestolen

Bent u uw Nederlandse rijbewijs kwijt of is uw rijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online bij de RDW met uw DigiD.

Online vermissing rijbewijs melden via rdw.nl (DigiD)

Hierna vraagt u een nieuw document aan bij de gemeente.

Heeft u geen DigiD en/of lukt de melding niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in als u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Maak online een afspraak om langs te komen (gratis) of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Let op! De RDW blokkeert uw rijbewijs direct zodat niemand er misbruik van kan maken. Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Gezondheidsverklaring

U kunt een Gezondheidsverklaring (voormalige Eigen verklaring) online invullen via cbr.nl. U kunt deze ook kopen bij onze publiekbalies. Kom hiervoor langs tijdens de openingstijden van de publiekbalies. In verband met het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak om langs te komen online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Als u op de Gezondheidsverklaring 1 of meer vragen met 'ja' heeft beantwoord, ontvangt u van het CBR een keuringsverslag die u door een arts moet laten invullen. U kunt zelf bepalen welke arts u bezoekt. Uw eigen huisarts doet dit meestal niet, in ieder geval niet bij het Gezondheidscentrum Wantveld. Dit heeft te maken met de vertrouwensrelatie die u met uw huisarts heeft.

Heeft u een Brits rijbewijs en woont u in Nederland? Lees de gevolgen van de Brexit op rdw.nl