Dinsdag 21 september 2021 vergadert de raadscommissie Ruimte. De vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is digitaal, vanwege corona. U kunt de vergadering live volgen via onze livestream.

Bromfietsrijbewijs aanvragen

Op dit moment kunt u alleen op afspraak langskomen bij de gemeente door het coronavirus. 

U vraagt een bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waar u woont. Met een bromfietsrijbewijs mag u de volgende voertuigen besturen:

 • brommer;
 • brommobiel;
 • scooter;
 • snorfiets;
 • quad;
 • speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur);
 • trike.

Maak online een afspraak (gratis)

Geen rijlessen en -examen nodig

Hebt u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw auto- en/of motorrijbewijs.

Bent u om medische redenen afgekeurd voor rijbewijs A of B? Dan blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Voorwaarden

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

U kunt een bromfietsrijbewijs aanvragen als u slaagt voor het theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het CBR de verklaring van rijvaardigheid heeft geregistreerd. Deze verklaring is over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd.

Aanpak

Vraag u een bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waarin u woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Door het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis). Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000. U neemt mee:

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart bij het aanvragen van uw 1e bromfietsrijbewijs.
 • Uw oude bromfietsrijbewijs bij het verlengen van uw bromfietsrijbewijs. Is uw oude bromfietsrijbewijs verlopen? Neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Kwijt of gestolen

Bent u uw Nederlandse bromfietsrijbewijs kwijt of is uw rijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Het is dan verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online bij de RDW met uw DigiD.

Online vermissing rijbewijs melden via rdw.nl (DigiD)

Hierna vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente.

Heeft u geen DigiD en/of lukt de melding niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in als u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Maak online een afspraak (gratis) om langs te komen. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Let op! De RDW blokkeert uw rijbewijs direct zodat niemand er misbruik van kan maken. Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Kosten 

Wat kost een bromfietsrijbewijs?

Aanvraag Prijs
Bromfietsrijbewijs € 41,-
Spoed bromfietsrijbewijs € 75,10

Afhandeltermijn

Na 5 werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Door het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) om uw bromfietsrijbewijs op te halen. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Spoedprocedure

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een bromfietsrijbewijs aan via de spoedprocedure. U moet hiervoor wel extra betalen. Als u het bromfietsrijbewijs 's ochtends aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.