Bromfietsrijbewijs aanvragen

U vraagt een bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waar u woont. Met een bromfietsrijbewijs mag u de volgende voertuigen besturen:

 • brommer;
 • brommobiel;
 • scooter;
 • snorfiets;
 • quad;
 • speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur);
 • trike.

Online uw bromfietsrijbewijs verlengen via rdw.nl (DigiD app)

Of maak online een afspraak (gratis) voor 1e bromfietsrijbewijs aanvragen en bij publieksbalies verlengen.

Geen rijlessen en -examen nodig

Hebt u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw auto- en/of motorrijbewijs.

Bent u om medische redenen afgekeurd voor rijbewijs A of B? Dan blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Voorwaarden

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

U kunt een bromfietsrijbewijs aanvragen als u slaagt voor het theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het CBR de verklaring van rijvaardigheid heeft geregistreerd. Deze verklaring is over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd.

Aanpak

1e bromfietsrijbewijs aanvragen

Vraag een 1e bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waarin u woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. U neemt mee:

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart.
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Bromfietsrijbewijs verlengen

U kunt op de volgende manieren uw bromfietsrijbewijs verlengen:

 • U kunt online uw bromfietsrijbewijs verlengen via rdw.nl (DigiD app). U betaalt met iDEAL. Voordat u uw bromfietsrijbewijs verlengd, laat u eerst een pasfoto maken in een fotocabine of bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Uw pasfoto en handtekening (voor op uw nieuwe bromfietsrijbewijs) worden beveiligd en digitaal naar de RDW toegestuurd. U krijgt vervolgens van de RDW een e-mail waarin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het bromfietsrijbewijs online kunt verlengen. Bekijk de instructievideo van de RDW op youtube.com. U kunt alleen online uw rijbewijs verlengen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • U heeft een Nederlands rijbewijs.
  • U heeft een geldig Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten hebben een chip. Alleen rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 hebben een chip.
  • U heeft een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone versie 6.0 of hoger zijn of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs.
 • Verleng uw bromfietsrijbewijs bij de gemeente waarin u woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. U neemt mee:
  • Uw oude bromfietsrijbewijs. Is uw oude bromfietsrijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Kwijt of gestolen

Bent u uw Nederlandse bromfietsrijbewijs kwijt of is uw bromfietsrijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Het is dan verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt voordat u een nieuw bromfietsrijbewijs aanvraagt. Dit kan online bij de RDW met uw DigiD.

Online vermissing bromfietsrijbewijs melden via rdw.nl (DigiD)

Hierna vraagt u een nieuw bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente.

Heeft u geen DigiD en/of lukt de melding niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in als u een nieuw bromfietsrijbewijs aanvraagt. U kunt alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor vermissing of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Let op! De RDW blokkeert uw bromfietsrijbewijs direct zodat niemand er misbruik van kan maken. Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Kosten 

Wat kost een bromfietsrijbewijs?

Aanvraag Prijs
Bromfietsrijbewijs online bij de RDW (exlusief kosten fotograaf) € 41,60
Bromfietsrijbewijs bij de publieksbalies (exlusief kosten fotograaf) € 44,65
Spoed bromfietsrijbewijs (exclusief kosten fotograaf) € 78,75

Afhandeltermijn

Online aanvraag bij de RDW

Na 2 werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen. U ontvangt hierover een e-mail van de RDW. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt zonder afspraak langskomen. Neem uw oude bromfietsrijbewijs mee.

Aanvraag bij de publieksbalies 

Na 5 werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt zonder afspraak langskomen. Neem bij een 1e bromfietsrijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee. Neem bij verlenging uw oude bromfietsrijbewijs mee.

Spoedprocedure

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een bromfietsrijbewijs aan via de spoedprocedure. U moet hiervoor wel extra betalen. Als u het bromfietsrijbewijs 's ochtends aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. U kunt zonder afspraak langskomen. Neem bij een 1e bromfietsrijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee. Neem bij verlenging uw oude bromfietsrijbewijs mee.