Gokautomaat plaatsen

Wilt u een gokautomaat, zoals een fruitautomaat, in uw horecabedrijf plaatsen? Dan moet u eerst een aanwezigheidsvergunning aanvragen bij de gemeente. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.

Verschil hoogdrempelige en laagdrempelige inrichtingen

De Wet op de kansspelen maakt een verschil tussen ‘hoogdrempelige’ en ‘laagdrempelige’ inrichtingen:

  • Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen een beperkt aantal speelautomaten hebben, zowel kansspel- als behendigheidsautomaten.
  • Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars en kantines. Deze bedrijven mogen een beperkt aantal behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).

Aanwezigheidsvergunning aanvragen

Neem voor het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning contact op met de gemeente en geef de volgende informatie door: 

  • uw naam en die van uw bedrijf;
  • het soort bedrijf;
  • het type automaat;
  • het serienummer van het apparaat.

Daarnaast kan het nodig zijn dat u een exploitatievergunning aanvraagt bij de Kansspelautoriteit.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag van een aanwezigheidsvergunning betaalt u € 56,50. Deze kosten betaalt u ook als de aanvraag wordt afgewezen.

Afhandeltermijn, bezwaar en beroep

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op uw aanvraag. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden. U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.