Welstandsadvies voor bouwen en verbouwen

Uw bouwplannen moeten aan de welstandseisen voldoen. Voor uw bouwplannen vraagt u een omgevingsvergunning aan. Zodra u de beslissing op uw vergunningaanvraag krijgt, weet u of uw bouwplan voldoet aan de welstandseisen.

Online een omgevingsvergunning aanvragen via omgevingsloket.nl

Welstandseisen zijn voorwaarden over hoe uw gebouw eruit moet zien. Bijvoorbeeld of een serre of dakkapel in de omgeving past. De gemeente heeft deze voorwaarden beschreven in de welstandsnota. Een commissie van onafhankelijke deskundigen kijkt of uw bouwplan aan de eisen voldoet. Het resultaat van het onderzoek schrijft de commissie in het welstandsadvies.

Gemeente Noordwijk heeft de taken op het gebied van bouwzaken overgedragen aan de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Voor meer informatie kunt u kijken op odwh.nl of tussen 9:00 - 14:00 uur met het Bouwloket van de ODWH bellen via +31 (0)71 40 83 200.

Normaliter kunt u op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 8:30 - 12:30 uur op afspraak terecht bij het Bouwloket in het gemeentehuis van Noordwijk te Voorstraat 42. Echter, in verband met het coronavirus wordt er geen spreekuur in het gemeentehuis gehouden. Voor vragen kunt u bellen via +31 (0)71 40 83 200 of mailen via infobouwen@odwh.nl

Omgevingsvergunning aanvragen

U kunt online een omgevingsvergunning aanvragen via omgevingsloket.nl Log in:

Zodra u de beslissing op uw vergunningaanvraag krijgt, weet u of uw bouwplan voldoet aan de welstandseisen.

Een vooroverleg aanvragen

Wilt u van tevoren weten of uw bouwplan voldoet aan de eisen van welstand? Vraag dan een vooroverleg bouwen aan bij het Omgevingsloket online. In het Omgevingsloket online wordt het vooroverleg bouwen ‘contact met het bevoegd gezag’ genoemd. U heeft het volgende nodig: 

  • Tekeningen van de gewenste bouw of verbouwing.
  • Details over hoe het gebouw eruit komt te zien.
  • Kleurenfoto's van hoe het gebouw en de aangrenzende bouwwerken er nu uitzien.
  • Gegevens over de bouwmaterialen en kleuren die u wilt gebruiken.