Kinderbijslag en kindgebonden budget aanvragen

Heb je kinderen die jonger zijn dan 18 jaar? Als je gebruik kan maken van de sociale verzekeringen in Nederland, heb je recht op kinderbijslag. Als het inkomen en vermogen van jou en jouw partner niet te hoog is, komt daar kindgebonden budget bij.

Kinderbijslag aanvragen

Wanneer je na de geboorte jouw kind inschrijft bij jouw gemeente, krijg je vanzelf een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je kan daarmee de kinderbijslag online aanvragen via Mijn SVB.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor jouw kinderen tot 18 jaar. Die krijg je naast de kinderbijslag. Heb je al een toeslag? Dan krijg je vanzelf kindgebonden budget als je er recht op hebt. Krijg je geen kindgebonden budget en denk je er wel recht op te hebben? Dan kan je kindgebonden budget zelf online aanvragen bij de Belastingdienst Toeslagen.

Voorwaarden kindgebonden budget

Op 1 januari 2023 mag je niet meer vermogen hebben dan € 127.582,- of samen met jouw toeslagpartner € 161.329,-. Maak een proefberekening om te kijken of jouw (gezamenlijke) inkomen niet te hoog is. Dan zie je meteen het bedrag dat je kan krijgen. Lees op belastingdienst.nl alle voorwaarden die gelden voor het kindgebonden budget