Ondermijning

Wat is ondermijning? Een definitie geven van ondermijning is lastig. Want ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen.

Georganiseerde criminaliteit

Criminelen hebben voor hun activiteiten hulp nodig van de ‘bovenwereld’. Bijvoorbeeld van makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren, eigenaren in de agrarische sector en notarissen. Je kan ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.

Hoe herken je signalen van ondermijning?

Zonder het door te hebben, kan onder onze ogen, ondermijnende criminaliteit zich afspelen. Denk aan drugsproductie en drugshandel, zorgfraude, witwassen, vastgoedfraude, mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Als ondermijnende criminaliteit in jouw omgeving gebeurt, is dit niet zonder gevaar. Denk bijvoorbeeld aan explosie- of brandgevaar bij het maken van drugs of het gebruik van geweld. Daarnaast zorgt witwassen voor oneerlijke concurrentie. Hier hebben integere ondernemers veel last van.

Vuist tegen ondermijning

Samen met politie, justitie en andere veiligheidspartners bestrijdt de gemeente ondermijning. Je kan ons hierbij goed helpen. Hoe? Door niet weg te kijken, maar het te melden. Het is hiervoor belangrijk dat je de signalen van ondermijning herkent.

Signalen

Een restaurant zonder klanten. De kapper of het autobedrijf dat overdag nooit open is. Onlogische bedrijfsactiviteiten en verbouwingen. Er zijn veel signalen om ondermijning te herkennen. Wil je meer over ondermijning weten? Kijk dan op de website van de Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC).

Hebt u een vermoeden van ondermijning?