Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken werkt voor gemeenten en organisaties in de regio van Leiden. Waaronder de gemeente Noordwijk. Erfgoed Leiden en Omstreken beheert (archeologische) archieven, archeologisch materiaal, boeken en beeldmateriaal. En adviseert ook over de omgang van cultuurhistorische waarden van gebouwen en gebieden. Je kan archief- en beeldmateriaal bekijken in de studiezaal van Erfgoed Leiden en Omstreken. Of via erfgoedleiden.nl

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het bekijken van het archief bij het Erfgoed Leiden en Omstreken zijn:

 • De stukken die je wilt bekijken zijn openbaar.
 • Je bezoekt het archief onder toezicht van een (studiezaal)medewerker.
 • Je hebt een geldig identiteitsbewijs bij je.

Aanpak 

Historische informatie over gemeente Noordwijk

Ben je op zoek naar historische informatie over Noordwijk vanaf 1981? Stuur dan een e-mail naar gemeente@noordwijk.nl met een duidelijke omschrijving van jouw vraag.

Historische informatie over voormalige gemeente Noordwijkerhout

Ben je op zoek naar historische informatie over Noordwijkerhout en De Zilk vanaf 1995? Stuur dan een e-mail naar gemeente@noordwijk.nl met een duidelijke omschrijving van jouw vraag.

Historische bouwvergunningen

Wil je bouwvergunningen/omgevingsvergunningen (bouwtekeningen) van Noordwijk, Noordwijkerhout of De Zilk bekijken vanaf 1905 tot heden? Dan kan je contact opnemen met het Bouwloket van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH). Gemeente Noordwijk heeft de taken op het gebied van omgevingsvergunningen namelijk overgedragen aan de ODWH. Kijk voor meer informatie op odwh.nl of neem contact op met het Bouwloket van de ODWH:

 • Per telefoon via +31 71 40 83 200 op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 12.00 uur. Buiten openingstijden kan je een terugbelverzoek achterlaten.
 • Per e-mail via infobouwen@odwh.nl.

Omgevingsvergunning opvragen per e-mail bij de ODWH

Historische informatie over personen

Ben je op zoek naar een persoon uit de gemeente Noordwijk en/of voormalige gemeente Noordwijkerhout uit de periode 1620-1965? Deze gegevens kan je online opvragen via de personendatabase van erfgoedleiden.nl.

Historische informatie over familie

Ben je op zoek naar historische informatie over jouw familie? De volgende akten kan je bekijken bij Erfgoed Leiden en Omstreken:

 • geboorteakten ouder dan 100 jaar;
 • huwelijksakten ouder dan 75 jaar;
 • overlijdensakten ouder dan 50 jaar.

 Van de volgende akten kan je een afschrift aanvragen bij gemeente Noordwijk:

 • geboorteakten jonger dan 100 jaar;
 • huwelijksakten jonger dan 75 jaar;
 • overlijdensakten jonger dan 50 jaar.

Historische websites

Ben je op zoek naar informatie die heeft gestaan op de (opgeheven) websites Parallel Boulevard en Belastingen Bollenstreek? Ga dan naar erfgoedleiden.access.preservica.com.

Kosten

Het bezoek aan de studiezaal van Erfgoed Leiden en Omstreken is gratis. Voor een aantal diensten moet je kosten betalen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met het Erfgoed Leiden en Omstreken via +31 71 51 65 355.