Kleine energiebesparingstips

Om geld over te houden op je energierekening hoef je niet direct producten te kopen. Je bespaart al energie en geld met deze handige tips die je meteen en overal kunt uitvoeren. Bekijk ze snel en doe er je voordeel mee! Waar bedragen staan, geldt de besparing per jaar.

Verwarming

 1. Zet de thermostaat overdag 1 graad lager. Het is even wennen maar met een trui en een kleedje houd je het warm. Besparing: € 175,-.
 2. Zet de thermostaat ’s nachts en als je van huis gaat op 15 graden. Het levert al voordeel op als je dit doet een uur voordat je gaat slapen. En als je langer dan 15 minuten van huis gaat. Besparing: € 350,-.
 3. Verwarm alleen de ruimte waar je bent. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent en sluit tussendeuren. Besparing: € 450,-.
 4. Zorg ervoor dat jouw verwarming vrij staat. Zet geen bank of hang geen gordijn voor jouw verwarming want dat houdt de warmte tegen. Besparing: € 36,-.
 5. Zet jouw cv-ketel op 60 graden. Vaak staan ketels te hoog ingesteld. Op de website Zet hem op 60 staan instructievideo’s voor verschillende ketels. Let op: het gaat om water voor de verwarming, dus niet voor douchewater. Besparing: maximaal € 140,-.
 6. Ventileer de ruimte waar je bent. 15 minuten is vaak voldoende in bijvoorbeeld de slaapkamer. Ventileer de badkamer goed. Vochtige lucht warmt minder goed op dan droge lucht. 

Douchen

Douche 1 minuut korter of een tikje kouder. Plaats een waterbesparende douchekop of een waterbespaarder in jouw huidige douchekop. Besparing: € 31,- voor iedere minuut korter op jaarbasis.

Koken

Kook met de deksel op de pan. Zet de pan op de goede grootte pit en draai het vuur uit als het water kookt. Het water blijft warm en het voedsel wordt ook gaar als het vuur uit staat.

Huishoudelijke apparaten

 1. Zet apparaten uit (niet op stand-by). Trek stekkers uit het stopcontact. Of gebruik een tussenstekker met schakelaar voor apparaten die je veel gebruikt. Zoals de televisie of het koffiezetapparaat. Sluipstroom is gemiddeld 12% van het stroomverbruik. Besparing: € 135,-.
 2. Zet de (vaat)wasmachine op eco-stand en alleen aan als hij vol is. Was zoveel mogelijk op lage temperatuur. Zet jouw vaatwasmachine wel af en toe op 60 graden. Zo blijven bacteriën weg. Besparing:
  • € 0,34 voor iedere wasbeurt vaatwasmachine.
  • € 0,22 voor iedere wasbeurt wasmachine.
 3. Hang de was te drogen en gebruik de droger zo min mogelijk. Het is wel belangrijk om hier te ventileren tegen vochtige lucht. Maak het filter van de droger schoon. Besparing: € 0,64 per droogbeurt. 
 4. Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast. Dit werkt als een koelelement. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een laagje ijs in de vriezer verhoogt het verbruik met 10%.

Verlichting

 1. Vervang halogeen- en gloeilampen voor led- en spaarlampen. Elke lamp die je vervangt, heb je binnen een jaar terug verdiend. Besparing: € 4,- tot € 15,- voor iedere lamp.
 2. Zet lampen uit in ruimtes waar je niet bent. Kijk of je ook tuinverlichting minder aan kunt zetten. Tip: gebruik een tijdschakelaar.

Hoeveel kan ik besparen?

Bij sommige tips staat hoeveel geld je kunt besparen. De genoemde bedragen zijn berekend op basis van de tarieven van het prijsplafond. Deze bedragen gelden met ingang van 1 januari 2023. € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh stroom.

Meer weten? Maak een bespaarafspraak met een energiecoach

Heb je vragen of wil je weten hoe je nog meer energie kan besparen? Dan kan je een energiecoach inschakelen.