Inspiratie en succesverhalen

De Groene moestuin - Teylingen College

Opening moestuin Teylingen College Leeuwenhorst: Lokale samenwerking voor duurzaam Noordwijk

Op woensdag 17 april 2024 opende het Teylingen College Leeuwenhorst feestelijk de nieuwe moestuin, als onderdeel van het project ‘Het groene schoolterrein’. Dit initiatief is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen lokale partijen en de gemeente Noordwijk en sluit heel goed aan bij de doelstellingen van Gemeenten4GlobalGoals, waarbij de gemeente Noordwijk dit jaar is aangesloten. We blikken samen met Remco Out, biologieleraar en initiatiefnemer van de moestuin, terug op dit prachtige initiatief.

Het groene schoolterrein

Het idee voor de moestuin ontstond twee jaar geleden toen de school geïnspireerd raakte door het subsidieprogramma Jong Leren Eten. Het doel van dit programma is om kinderen en jongeren meer te leren over voedsel, zodat ze gezondere en duurzamere keuzes kunnen maken. Remco vertelt: “We wilden het meteen groots aanpakken. Maar met een subsidie van 2000 euro kun je niet zo veel. Daarom zijn we de samenwerking met andere partijen op gaan zoeken.”

Domino-effect

Het balletje ging rollen door een samenwerking met AW Groep, een bedrijf gespecialiseerd in grond-, weg- en waterbouw. Remco: “Samen met onze leerlingen hebben we ideeën verzameld voor ons schoolplein. Vervolgens hebben we de ideeën gebundeld tot een plan en naar verschillende fondsen stuurden. Fonds 1818 reageerde enthousiast en al snel sloten meer partijen zich aan. Dankzij steun van diverse partijen, waaronder de Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap Rijnland, Zuid-Hollands Landschap, fonds Jong Leren Eten en sponsors zoals AW Groep, Intratruin Lisse, JUB Holland, Meerlanden en de gemeente Noordwijk, wisten we een bedrag van maar liefst 44.000 euro binnen te halen. Geweldig toch! Verschillende lokale ondernemers hebben ons vervolgens geholpen bij de uitvoering van onze plannen, waarbij de gemeente Noordwijk een belangrijke verbindende rol speelde.”

Meer dan een moestuin

Naast de moestuin is er ook een fruitmuur, een muur vol met verschillende fruitstruiken en -bomen. ‘Het idee van de leerlingen is dat als iemand zijn lunch vergeten is, hier wat geplukt kan worden. Er is een automatische kweekkar die de planten van licht en water voorziet, met regenwater opgevangen in een 5000-liter tank voor bewatering. Verder heeft elke brugklas een eigen teeltbak, naast gemeenschappelijke bakken, een tuinderskas en twee grote kruidenbakken. Daar zijn we helemaal blij mee!”

Remco Out, biologieleraar en initiatiefnemer van de moestuin.

Kleine stapjes voor duurzamere keuzes

Sinds de moestuin is aangelegd, neemt Remco zijn leerlingen vaak mee naar buiten tijdens biologielessen. Ook wordt er gewerkt aan een nieuwe lesmethode voor de brugklas, meer gericht op de natuurlijke omgeving. In de moestuin leren leerlingen niet alleen groenten en kruiden te verbouwen, maar ook over duurzaamheid, samenwerking en verantwoordelijkheid. Remco zegt: “Als je er op jonge leeftijd al veel over leert, ga je er meer over nadenken. We willen onze leerlingen laten zien welke stapjes ze zelf kunnen zetten om duurzamer te leven en duurzamere keuzes te maken. Als school willen we het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we van plan om binnenkort afval te scheiden en de papieren doekjes in de wc te vervangen door handblazers. Op deze manier kunnen we laten zien wat er allemaal mogelijk is. Als dit op school ‘normaal’ is, wordt het voor de leerlingen ook normaler om zich hiervoor in te zetten.”

Samenwerking onder de vlag van de GlobalGoals

Sinds begin dit jaar doet de gemeente Noordwijk mee aan het Gemeenten4GlobalGoals-initiatief. Dit is een programma waarbij lokale overheden werken aan 17 doelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. Het groene schoolplein van het Teylingen College Leeuwenhorst sluit perfect aan bij deze doelen en heeft een positieve invloed op de school en de duurzame ontwikkeling in de omgeving. Met hulp van lokale partners en groeiende kennis over de GlobalGoals-initiatieven, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor duurzaamheid.