Stemmen voor het Europees Parlement vanuit het buitenland

Heb je de Nederlandse nationaliteit en woon je buiten Nederland? Dan heb je 2 keuzes om te stemmen voor het Europees parlement.

Ben je tijdelijk in buitenland, bijvoorbeeld voor werk of studie? Kijk dan op onze pagina Stemmen en tijdelijk verblijf in het buitenland hoe je kan stemmen.

Keuze 1: stemmen in Nederland

Kies je ervoor om mee te doen met de verkiezingen in Nederland? Dan kan je stemmen op kandidaten van Nederlandse politieke partijen. Je moet jezelf dan (eenmalig) registreren bij de gemeente Den Haag als kiezer buiten Nederland.

Keuze 2: stemmen in ander EU-Land

Ben je een Nederlander die in een ander EU-land woont en wil je meedoen aan de verkiezingen in het land waar je woont? Dan hoef je jezelf niet te registreren in Nederland. Je stemt dan op kandidaten uit het land waar je woont.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de nationale autoriteiten van het land waar je woont. Het verschilt namelijk per land hoe de registratie geregeld is. Let op! Doe dit ruim van tevoren, er kan namelijk een uiterste termijn voor registratie zijn.

Meer informatie staat op de website van de Europese Unie.