Verhuizen naar het buitenland

Verhuis je naar het buitenland? Dan moet je jouw verhuizing melden als je in een periode van 1 jaar langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Ook als je jouw huis in Nederland aanhoudt, moet je jouw verhuizing melden bij de gemeente. De gemeente geeft jouw verhuizing door aan organisaties die zijn aangesloten op de Basisregistratie Personen. Bijvoorbeeld de Belastingdienst en pensioenfondsen.

Online jouw verhuizing naar het buitenland doorgeven (DigiD)

Korter dan 8 maanden in het buitenland

Verblijf je minder dan 8 maanden in het buitenland? Dan kan je jouw verhuizing melden, maar het hoeft niet.

Aanpak

Je doet de melding binnen 5 dagen voor jouw vertrek. Als je geen aangifte doet van emigratie, kan de gemeente jou een boete geven.

Iedereen van hetzelfde adres verhuist

Als iedereen van hetzelfde adres naar het buitenland verhuist, kan je de melding schriftelijk doorgeven. Dit kan gedaan worden door: 

  • jouzelf, als je 16 jaar of ouder bent;
  • door ouder, voogd of verzorger voor kinderen jonger dan 18 jaar;
  • samenwonende echtgenoten/geregistreerde partners voor elkaar;
  • samenwonende ouders en kinderen ouder dan 18 jaar voor elkaar.

Schriftelijk doorgeven kan op de volgende manieren: 

Er blijven personen op huidige adres achter

Blijven er personen op jouw huidige adres in Nederland achter? Dan moeten de personen die naar het buitenland verhuizen zich persoonlijk melden bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. Aangifte van vertrek door een gemachtigde is niet mogelijk. 

Langskomen kan tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Bewijs van uitschrijving nodig?

Heb je een bewijs van uitschrijving nodig? Vraag dit aan bij een RNI-loket. Kijk voor de gemeenten met een RNI-loket op nederlandwereldwijd.nl.

Kosten

Het doorgeven van jouw verhuizing is gratis. Heb je een bewijs van uitschrijving nodig? Hier zijn wel kosten aan verbonden.