Bromfietsrijbewijs aanvragen

Je vraagt een bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waar je woont. Met een bromfietsrijbewijs mag je de volgende voertuigen besturen:

 • brommer;
 • brommobiel;
 • scooter;
 • snorfiets;
 • quad;
 • speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur);
 • trike.

Online jouw bromfietsrijbewijs verlengen via rdw.nl (DigiD app)

Of maak online een afspraak (gratis) voor 1e bromfietsrijbewijs aanvragen en verlengen bij de publieksbalies.

Geen rijlessen en -examen nodig

Heb je een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijg je het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op jouw auto- en/of motorrijbewijs.

Ben je om medische redenen afgekeurd voor rijbewijs A of B? Dan blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op jouw rijbewijs.

Inlogfunctie DigiD

Vanaf 26 mei 2018 worden rijbewijzen met een inlogfunctie uitgegeven. Vanaf 1 juli 2023 kan je gebruik maken van deze inlogfunctie. Je moet de inlogfunctie dan activeren. Dit betekent dat je met jouw rijbewijs via de DigiD app kan inloggen bij overheidwebsites. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van jouw nieuwe rijbewijs ontvang je een brief met een pincode van DigiD. Daarmee kan je de inlogfunctie activeren.

Voorwaarden

Je kan vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

Je kan een bromfietsrijbewijs aanvragen als je slaagt voor het theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het CBR de verklaring van rijvaardigheid heeft geregistreerd. Deze verklaring is over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd.

Aanpak

1e bromfietsrijbewijs aanvragen

Vraag een 1e bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waarin je woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Je neemt mee:

 • Een geldig paspoort of identiteitskaart.
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Bromfietsrijbewijs verlengen

Je kan op de volgende manieren jouw bromfietsrijbewijs verlengen:

 • Je kan online jouw bromfietsrijbewijs verlengen via rdw.nl (DigiD app). Je betaalt met iDEAL. Voordat je jouw bromfietsrijbewijs verlengt, laat je eerst een pasfoto maken in een fotocabine of bij een fotograaf die erkend is door de RDW. Jouw pasfoto en handtekening (voor op jouw nieuwe bromfietsrijbewijs) worden beveiligd en digitaal naar de RDW toegestuurd. Je krijgt vervolgens van de RDW een e-mail waarin staat of jouw aanvraag is goedgekeurd en of je het bromfietsrijbewijs online kan verlengen. Bekijk de instructievideo van de RDW op youtube.com. Je kan alleen online jouw rijbewijs verlengen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • Je hebt een Nederlands rijbewijs.
  • Je hebt een geldig Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten hebben een chip. Alleen rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 hebben een chip.
  • Je hebt een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone versie 6.0 of hoger zijn of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van jouw rijbewijs.
 • Verleng jouw bromfietsrijbewijs bij de gemeente waarin je woont. Kom persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Je neemt mee:
  • Jouw oude bromfietsrijbewijs. Is jouw oude bromfietsrijbewijs niet meer geldig? Neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Pinpas (geen creditcard) of contant geld.

Kwijt of gestolen

Ben je jouw Nederlandse bromfietsrijbewijs kwijt of is jouw bromfietsrijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Het is dan verstandig dat je de vermissing of diefstal eerst meldt voordat je een nieuw bromfietsrijbewijs aanvraagt. Dit kan online bij de RDW met jouw DigiD.

Online vermissing bromfietsrijbewijs melden via rdw.nl (DigiD)

Hierna vraag je een nieuw bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente.

Heb je geen DigiD en/of lukt de melding niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in als je een nieuw bromfietsrijbewijs aanvraagt. Je kan alleen op afspraak (gratis) langskomen. Maak online een afspraak voor vermissing of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Let op! De RDW blokkeert jouw bromfietsrijbewijs direct zodat niemand er misbruik van kan maken. Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Kosten

Wat kost een bromfietsrijbewijs?

Aanvraag Prijs 2024
Bromfietsrijbewijs online bij de RDW (exlusief kosten fotograaf) € 51,11
Bromfietsrijbewijs bij de publieksbalies (exlusief kosten fotograaf) € 51,10
Spoed bromfietsrijbewijs (exclusief kosten fotograaf) € 90,75
Afhandeltermijn

Online aanvraag bij de RDW

Na 2 werkdagen kan je jouw bromfietsrijbewijs ophalen. Je ontvangt hierover een e-mail van de RDW. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan zonder afspraak langskomen. Neem jouw oude bromfietsrijbewijs mee.

Aanvraag bij de publieksbalies 

Na 5 werkdagen kan je jouw bromfietsrijbewijs ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan zonder afspraak langskomen. Neem bij een 1e bromfietsrijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee. Neem bij verlenging jouw oude bromfietsrijbewijs mee.

Spoedprocedure

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een bromfietsrijbewijs aan via de spoedprocedure. Je moet hiervoor wel extra betalen. Als je het bromfietsrijbewijs ’s ochtends aanvraagt, kan je het de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Je kan zonder afspraak langskomen. Neem bij een 1e bromfietsrijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee. Neem bij verlenging jouw oude bromfietsrijbewijs mee.