Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen

Een lintje is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. De lintjesregen vindt elk jaar plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. De meeste lintjes worden uitgereikt tijdens deze lintjesregen. Je draagt iemand voor bij de gemeente waar die persoon woont. Meer informatie over het voordragen van een kandidaat lees je ook op lintjes.nl.

Aanpak

Overleg voordat je een aanvraagformulier gaat invullen met onze medewerker Kabinetszaken of het voorstel haalbaar is. Bel hiervoor met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000. Zij zullen je dan doorverbinden. Je kan ook mailen naar kabinetszaken@noordwijk.nl.

Geheimhouding

Het is een goede gewoonte de betrokken persoon niet op de hoogte te stellen van jouw voorstel. Dus denk eraan het geheim te houden. Het komt namelijk voor dat het voorstel wordt afgewezen. Daarnaast speelt bij toekenning van een onderscheiding het verrassingselement een rol.

Termijn

De beslissingstermijn kan per aanvraag verschillen. Je kan het hele jaar door een aanvraag indienen. Maar wil je iemand voordragen voor de lintjesregen? Dan moet jouw aanvraag compleet binnen zijn voor 1 juli het jaar ervoor.

Een voorbeeld: een aanvraag voor de lintjesregen van 2026 moet dan voor 1 juli 2025 compleet ontvangen zijn bij de gemeente.