Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen

Ga je trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan moet je hiervan eerst melding doen bij de gemeente waar je wilt gaan trouwen of jouw partnerschap wilt aangaan. Vroeger heette dit in ondertrouw gaan. De melding is 1 jaar geldig. Gerekend vanaf de datum van ontvangst door de gemeente.

Online een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen (DigiD)

Aanpak

Buitenlandse documenten

In de volgende gevallen zijn buitenlandse documenten nodig die wij éérst moeten beoordelen:

  • Als de gegevens van jouw ouders (of de gegevens van de ouders van jouw partner) niet geregistreerd staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • Als een eerder huwelijk van jou (of jouw partner) in het buitenland is beëindigd door scheiding of overlijden. En dit nog niet geregistreerd staat in de BRP.

Is 1 van deze situaties op jou of jouw partner van toepassing? Neem dan op tijd contact met ons op. Wij kunnen jou dan zo snel mogelijk vertellen welke documenten je nodig hebt. Houd er rekening mee, dat het krijgen van documenten soms wel een paar maanden kan duren. 

Melding doen

Je doet de melding bij de gemeente waar je wilt gaan trouwen of jouw partnerschap wilt aangaan. Je kan in de gemeente Noordwijk online een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen (DigiD). Je legt hiermee een datum vast. Deze melding moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de ceremonie door ons zijn ontvangen. Zorg dat je de volgende zaken bij de hand hebt: 

  • DigiD van beide partners.
  • Datum, tijdstip en trouwlocatie. Neem eerst contact op met de trouwlocatie van jouw keuze voordat je de datum vastlegt.
  • Voorkeur trouwambtenaar.
  • Scans van jouw identiteitsbewijzen en van de identiteitsbewijzen van jouw getuigen, zodat je deze kan uploaden. Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heb je getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.

Lukt het niet online? Bel dan met ons het Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Jullie wonen in het buitenland

Wonen jullie in het buitenland? En is in ieder geval 1 van jullie Nederlander? Dan doe je de melding bij de gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag stuurt daarna de melding door naar de gemeente waar je gaat trouwen of jouw partnerschap laat registreren.