Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Ga je trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? En is jouw keuze gevallen op een mooie trouwlocatie in de gemeente Noordwijk? Dan moet je daarvoor een paar dingen regelen bij ons. Je moet een datum vastleggen en een melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap doen. Dit is in de plaats gekomen van de ondertrouw. Dit moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de ceremonie.

Online een datum vastleggen (DigiD)

Gratis of tegen gereduceerd tarief

In de gemeente Noordwijk kan je kiezen voor een kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit kan op maandag om 9.00 uur en 9.15 uur.

Je kan ook kiezen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap tegen gereduceerd tarief. Dit kan op woensdag om 11.00 uur en 11.30 uur.

Kerkelijk huwelijk

Een kerkelijk huwelijk kan pas plaatsvinden na het burgerlijk huwelijk. 

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Er zijn verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:

 • Bij trouwen geef je een jawoord. Voor een geregistreerd partnerschap zet je een handtekening.
 • Een geregistreerd partnerschap kan, als je geen minderjarige kinderen hebt, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet je altijd naar de rechter.
 • Niet alle landen erkennen geregistreerde partnerschappen uit andere landen. Een huwelijk tussen een man en een vrouw in principe wel.

Beperkte gemeenschap van goederen

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doe je dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk op rijksoverheid.nl voor meer informatie. Wil je volledige gemeenschap van goederen? Maak dan een afspraak bij een notaris.

Voorwaarden

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn: 

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • Je mag niet al met iemand anders getrouwd zijn.
 • Je hebt niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
 • Je bent niet te dicht verwant aan jouw partner. Dat betekent dat jouw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: jouw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
 • Je staat niet onder curatele. Sta je onder curatele? Dan heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
 • Jij en/of jouw partner is Nederlander of 1 van beide partners woont in Nederland.

Wij controleren of je mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Aanpak

Buitenlandse documenten

In de volgende gevallen zijn buitenlandse documenten nodig die wij éérst moeten beoordelen:

 • Als de gegevens van jouw ouders (of de gegevens van de ouders van jouw partner) niet geregistreerd staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Als een eerder huwelijk van jou (of jouw partner) in het buitenland is beëindigd door scheiding of overlijden. En dit nog niet geregistreerd staat in de BRP.

Is 1 van deze situaties op jou of jouw partner van toepassing? Neem dan op tijd contact met ons op. Wij kunnen jou dan zo snel mogelijk vertellen welke documenten je nodig hebt. Houd er rekening mee, dat het krijgen van documenten soms wel een paar maanden kan duren. 

Datum vastleggen

Je kan online een datum vastleggen (DigiD). Je betaalt met iDEAL. Hiermee doe je dan ook meteen de melding voorgenomen huwelijk. Dit moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de ceremonie. Zorg dat je de volgende zaken bij de hand hebt als je een datum vastlegt: 

 • DigiD van beide partners.
 • Datum, tijdstip en trouwlocatie. Neem eerst contact op met de trouwlocatie van jouw keuze voordat je een datum vastlegt.
 • Voorkeur trouwambtenaar.
 • Scans van jouw identiteitsbewijzen en van de identiteitsbewijzen van jouw getuigen, zodat je deze kan uploaden. Bij het sluiten van jouw huwelijk of het registreren van jouw partnerschap heb je getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Lukt het niet online? Bel dan met ons Klantcontactcentrum via +31 71 36 60 000.

Naamgebruik wijzigen

Jouw achternaam verandert niet als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Wil je dat de gemeente en andere (overheids)organisaties jou aanschrijven met de achternaam van jouw partner? Dan kan je wijziging van naamgebruik aanvragen

Kosten

Wat kost een huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Aanvraag Prijs 2024
Ceremonie in gemeentehuis op maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 – 16.30 uur € 443,-
Ceremonie in gemeentehuis op zaterdag tussen 9.00 – 12.00 uur € 642,-
Ceremonie buiten gemeentehuis op maandag tot en met zaterdag tussen 8.30 – 20.00 uur en op zondag tussen 13.00 – 20.00 uur € 443,-
Trouwboekje € 52,35
Getuige van de gemeente € 23,70

Annuleren

Wil je annuleren? Dat kan tot 2 weken voor de huwelijks-/partnerschapsdatum kosteloos. Annuleer je binnen de termijn van 2 weken voorafgaand aan de huwelijks-/partnerschapsdatum? Dan brengen wij daarvoor € 50,- in rekening.