Veranderingen plastic, blik en drinkverpakkingen (PBD)

PBD is heel goed te recyclen. Het is zonde om waardevolle grondstoffen te verbranden als restafval. Als we PBD apart inzamelen, kunnen we dit gebruiken voor nieuwe producten. Van broodtrommel tot bermpaaltje: het wordt steeds vaker van jouw afval gemaakt. En omdat PBD voor veel afval zorgt, houd je steeds minder restafval over. Wel zo goed voor het milieu. Daarom veranderen we de manier waarop we PBD inzamelen bij laagbouwwoningen.

Hoe zamelen we jouw PBD straks in

Je verzamelt thuis PBD-afval in speciale doorzichtige PBD-zakken. Deze hang je op de ophaaldag vóór 7:30 uur aan de haken (kroonringen) in jouw buurt. Deze haken vind je aan lantaarnpalen bij de aanbiedplaatsen voor de rolcontainers (minicontainers). Elke 3 weken zamelt Meerlanden de PBD-zakken in.

In september 2023 in de hele gemeente

Vanaf half september 2023 gaan we bij alle laagbouwwoningen in de gemeente het PBD in zakken inzamelen.

Woon je in een laagbouwwoning? Binnenkort krijg je alle informatie op je deurmat. Zodra je de zakken hebt ontvangen, kun je gelijk beginnen met het apart houden van jouw PBD.

En zijn de zakken op? Dan kun je op verschillende plekken nieuwe PBD-zakken ophalen.

Waar kun je de doorzichtige PBD zakken halen?

Heb je nieuwe PBD-zakken nodig? Deze kun je gratis ophalen op de onderstaande locaties.

Noordwijk

  • Gemeentehuis: Voorstraat 42
  • Bibliotheek Bollenstreek, Akkerwinde 1a
  • Albert Heijn: Bonnikeplein 2
  • Dirk van den Broek: Raadhuisstraat 9
  • Vomar: Bomstraat 19

Noordwijkerhout

  • Gemeentehuis: Herenweg 4
  • Albert Heijn: Zeestraat 14a
  • Dirk van den Broek: Dorpsringweg 2

De Zilk

  • Super de Zilk: Breeland 2a

Per keer kun je 2 rollen meenemen.

Wanneer wordt in jouw straat PBD ingezameld?

In de Meerlandenapp vind je precies op welke dag PBD in jouw straat wordt opgehaald. Alleen op die dag kun je jouw volle PBD-zakken aan de haken hangen. Je kunt de app zo instellen dat je van tevoren een melding krijgt. Zo mis je nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen. Dus download de Meerlandenapp!

De Grashoek en de Prinsessenbuurt zijn de 1e wijken waar we op deze manier PBD inzamelen. Sinds maart 2023 zamelt Meerlanden daar voor het eerst de zakken in. Door in 2 wijken te beginnen, hebben we veel geleerd. Uit de evaluatie blijkt dat inwoners tevreden zijn over het systeem. Het rapportcijfer van de PBD-inzameling is gestegen van een 5,6 naar een 6,6 sinds de nieuwe manier van inzamelen. En zamelen we meer PBD apart in.

De haakjes voor jouw PBD-zakken vind je dicht in jouw straat of buurt. Doorgaans bij de aanbiedplaatsen voor de rolcontainers (minicontainers).

De verzamelcontainers voor PBD op de milieuparkjes blijven staan. Hier kunnen mensen die in de hoogbouw wonen hun PBD weggooien. En natuurlijk kun jij er ook nog gebruik van maken. De containers zijn open en vrij te gebruiken. Hoe meer PBD er gescheiden wordt, hoe beter het is.

Op de website van Meerlanden vind je veel handig informatie over PBD. En in de Meerlandenapp vind je in het menu ‘welk afval waar?’ een handige zoekfunctie. Of kijk in de scheidingswijzer.

Een handige 1e checklist:

  • Is het een verpakking of een drinkpak?
  • Is het leeg?
  • Is het van plastic of van blik?

Is het antwoord 3x ja? Dan hoort het bij PBD.

Let op!

  • Op veel petflesjes en drankblikjes zit statiegeld. Deze kan je inleveren bij de plaatselijke supermarkt.
  • Voorwerpen van hard plastic, zoals een tuinstoel, emmer of plantenpot breng je naar de milieustraat.

Meerlanden brengt het PBD uit de zakken en de verzamelcontainers naar een sorteercentrum. Daar scheiden ze het PBD in diverse soorten plastics, blik en de drinkpakken. De gesorteerde grondstoffen worden gewassen en bewerkt en gaan vervolgens naar fabrieken die er weer nieuwe producten van maken.

Uit een onderzoek onder inwoners bij het opstellen van het beleid is aangegeven liever geen extra container aan huis te krijgen voor PBD. We gaan immers ook oud papier en karton met containers aan huis inzamelen. Dit zou betekenen dat er 2 extra containers in de tuin zouden komen. Naast de container voor restafval en GFT. De meeste inwoners vonden dat te veel.
Daarnaast willen we het inzamelen van afval betaalbaar houden. Het inzamelen van PBD in de doorzichtige zakken vraagt een kleinere investering dan containers aan huis of verzamelcontainers in de buurt.

Ook kan door het inzamelen van PBD in de doorzichtige zakken de inzamelaar direct zien of er alleen PBD in de zak zit. Dit is belangrijk voor de verwerking van PBD in nieuwe producten.

Er zijn 2 manieren om PBD te scheiden. Bronscheiding: je houdt PBD zelf apart en we zamelen het gescheiden in. Nascheiding: je doet jouw PBD bij het restafval en een automatische installatie sorteert het afval. Wij kozen voor bronscheiding. Uit cijfers blijkt dat bronscheiden 2 belangrijke voordelen heeft. Het PBD kan beter verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen. En bij voorscheiden verdwijnt er ook minder GFT, oud papier en textiel in het restafval. We kozen dus heel bewust om ons PBD gescheiden in te zamelen.

Als je tussendoor volle PBD-zakken kwijt wilt, kan je ook gebruik blijven maken van de verzamelcontainers voor PBD.

Dat kan via Fixi. Hier kun je meldingen doen over de buitenruimte. Je kunt ook een foto toevoegen.

Dat klopt. Omdat in buitengebieden de afstanden heel groot zijn en de wind vaart kan maken, is het inzamelen met PBD-zakken in kleine stukken van Noordwijk niet gunstig. Deze bewoners vragen we dan ook hun PBD naar de verzamelcontainers te brengen.