Veranderingen oud papier en karton (OPK)

Van jouw oude papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. Het is zonde om dit als restafval te verbranden. Hoe meer we apart inzamelen en recyclen, hoe minder bomen gekapt hoeven te worden voor de productie van papier. En we houden minder restafval over. Wel zo goed voor het milieu. Daarom veranderen we de manier waarop we OPK inzamelen bij laagbouwwoningen.

Hoe zamelen we oud papier en karton voortaan in

De meeste bewoners van een laagbouwwoning krijgen een minicontainer aan huis voor OPK. Je verzamelt jouw oud papier en karton in deze container. Elke 4 weken wordt de minicontainer geleegd. Jij zet jouw minicontainer op de inzameldag vóór 7.30 uur op de aanbiedplaats in jouw buurt.

In september 2023 in de hele gemeente

Op 11 september 2023 wordt de 1e minicontainer aan huis voor OPK geleverd. In totaal duurt het leveren van de minicontainers ongeveer 3 weken. Zodra je de minicontainer hebt ontvangen, kun je deze direct gebruiken.

Woon je in een laagbouwwoning? Voordat je de minicontainer ontvangt, krijg je een brief met de precieze leverdatum. Je hoeft hier niet voor thuis te blijven, de minicontainer wordt voor je deur gezet. Je kunt gelijk beginnen met het apart weggooien van jouw OPK.

Wanneer wordt in jouw straat OPK ingezameld?

In de Meerlanden App vind je precies op welke dag jouw OPK-container geleegd wordt. Je kunt de app zo instellen dat je van tevoren een melding krijgt. Zo mis je nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen. Dus download de Meerlanden App of kijk op inzamelkalender.meerlanden.nl.

Met een minicontainer aan huis wordt afval beter gescheiden. Er zit nog zo’n 22 kilo oud papier en karton per inwoner per jaar bij het restafval. Ook dat willen we graag hergebruiken. We maken het papier scheiden graag zo makkelijk als mogelijk. Het enige dat je hoeft te doen, is thuis alles in de juiste minicontainer stoppen. Door alle laagbouwwoningen van een minicontainer aan huis te voorzien, is er met de bestaande verzamelcontainers voor OPK op straat weer voldoende capaciteit.

Standaard leveren wij een minicontainer voor OPK van 240 liter. Liever een kleinere minicontainer? Dan kan je kiezen voor een kleine minicontainer van 140 liter. Op de technische tekeningen staan per formaat de precieze afmetingen.

We vragen alle inwoners de ontvangen minicontainer in elk geval 6 maanden te proberen. Na 6 maanden kan je de minicontainer eventueel omruilen voor een ander formaat of inleveren. Het inleveren of ruilen van formaat is tot 1 juli 2024 gratis. Daarna blijft het omruilen voor een groter formaat gratis. Inleveren of omruilen naar een kleiner formaat kost vanaf 1 juli 2024 € 25,-.

Wij legen jouw container voor OPK elke 4 weken. Zet jouw minicontainer op de inzameldag vóór 7.30 uur op de verzamelplaats. In de Meerlanden App vind je precies op welke dag jouw minicontainer voor OPK in jouw straat wordt geleegd. Je kunt de app zo instellen dat je van tevoren een melding krijgt. Zo mis je nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen. Dus download de Meerlanden App of kijk op inzamelkalender.meerlanden.nl.

De verzamelcontainers voor OPK blijven bestaan. Bewoners van hoogbouwwoningen kunnen hier hun OPK in kwijt. En is jouw minicontainer aan huis vol? Dan kun je de rest van jouw OPK in de verzamelcontainer voor OPK kwijt.

Per persoon gebruiken we ongeveer 80 kilo papier per jaar. Hoe minder we gebruiken, hoe minder we weggooien. Dat scheelt niet alleen veel bomen, het spaart ook het milieu ook als het gaat om de productie en het transport van papier. Dus hoe minder papier we gebruiken, hoe beter. Zo gebruik je minder papier:

  • Doe een NEE/NEE sticker of een JA/NEE sticker op jouw brievenbus. Deze kun je gratis afhalen bij de informatiebalie in het gemeentehuis Noordwijk.
  • Lees digitaal! Zo wordt er minder geprint.
  • Print dubbelzijdig! Dat scheelt de helft.
  • Ontvang post zo veel mogelijk digitaal! De meeste bedrijven en instellingen sturen post graag naar jouw e-mailadres.
  • Heb je een flyer niet nodig? Pak het niet aan! Het lijkt onbeleefd om een flyer niet aan te pakken. Wil je de informatie toch? Neem er een foto van op je mobiel!

Stel deze dan aan de gemeente Noordwijk per e-mail.

Op de website van Meerlanden vind je veel tips over het scheiden van jouw afval. Bijvoorbeeld een overzicht van wat wel en niet bij het OPK. Of bekijk de scheidingswijzer. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze grondstofcoach Alexander Schaddé van Dooren per e-mail.