Veranderingen oud papier en karton (OPK)

Van jouw oude papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. Het is zonde om dit als restafval te verbranden. Hoe meer we apart inzamelen en recyclen, hoe minder bomen gekapt hoeven te worden voor de productie van papier. En we houden minder restafval over. Wel zo goed voor het milieu. Daarom veranderen we de manier waarop we oud papier en karton inzamelen bij laagbouwwoningen.

Hoe zamelen we oud papier en karton voortaan in

De meeste bewoners van een laagbouwwoning krijgen een container aan huis voor oud papier en karton. Je verzamelt jouw oud papier en karton in deze container. Elke 4 weken wordt deze container geleegd. Jij zet jouw container op de inzameldag vóór 7:30 uur op de aanbiedplaats in jouw buurt.

In september 2023 in de hele gemeente

Op 11 september 2023 wordt de 1e container aan huis voor OPK geleverd. In totaal duurt het leveren van de containers ongeveer 3 weken. Zodra je de container hebt ontvangen, kun je deze direct gebruiken.

Woon je in een laagbouwwoning? Voordat je de container ontvangt krijg je een brief met de precieze leverdatum. Je hoeft hier niet voor thuis te blijven, de container wordt voor je deur gezet. Je kunt gelijk beginnen met het apart weggooien van jouw OPK.

Wanneer wordt in jouw straat OPK ingezameld

In de Meerlandenapp vind je precies op welke dag jouw OPK container geleegd wordt. Je kunt de app zo instellen dat je van tevoren een melding krijgt. Zo mis je nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen.

Met een container aan huis wordt afval beter gescheiden. Er zit nog zo’n 22 kilo oud papier en karton per inwoner per jaar bij het restafval. Ook dat willen we graag hergebruiken. We maken het papier scheiden graag zo makkelijk als mogelijk. Het enige dat je hoeft te doen, is thuis alles in de juiste container stoppen. Door alle laagbouwwoningen van een container aan huis te voorzien, is er met de bestaande verzamelcontainers op straat weer voldoende capaciteit.

Standaard leveren wij een container voor oud papier en karton van 240 liter container. Liever een kleinere container? Dan kon worden gekozen de kleine container van 140 liter. Op de technische tekeningen staan per formaat de precieze afmetingen.

We vragen alle inwoners de ontvangen container in elk geval 6 maanden te proberen. Na 6 maanden kan je de container eventueel omruilen voor een ander formaat of worden ingeleverd. Het inleveren of ruilen van formaat is tot 1 juli 2024 gratis. Daarna blijft het omruilen voor een groter formaat gratis. Inleveren of omruilen naar een kleiner formaat kost vanaf 1 juli 2024 € 25,-.

Wij legen jouw container voor oud papier en karton elke 4 weken. Zet je container op de inzameldag vóór 7:30 uur op de verzamelplaats. Op de Meerlandenapp vind je precies op welke dag de container voor OPK in jouw straat wordt geleegd. Je kunt de app zo instellen dat je van tevoren een melding krijgt. Zo mis je nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen.

De verzamelcontainers blijven bestaan. Bewoners van hoogbouwwoningen kunnen hier hun oud papier en karton in kwijt. En is jouw container aan huis vol? Dan kun je de rest van je oud papier en karton in de verzamelcontainer kwijt.

Per persoon gebruiken we ongeveer 80 kilo papier per jaar. Hoe minder we gebruiken, hoe minder we weggooien. Dat scheelt niet alleen veel bomen, het spaart ook het milieu ook als het gaat om de productie en het transport van papier. Dus hoe minder papier we gebruiken, hoe beter. Zo gebruik je minder papier:

  • Doe een Nee/Nee of een Ja/Nee sticker op de brievenbus. Deze kun je gratis afhalen bij de receptie van het gemeentehuis.
  • Lees digitaal! Zo wordt er minder geprint.
  • Print dubbelzijdig! Dat scheelt de helft.
  • Ontvang post zo veel mogelijk digitaal! De meeste bedrijven en instellingen sturen post graag naar uw e-mailadres.
  • Heb je een flyer niet nodig? Pak het niet aan! Het lijkt onbeleefd om een flyer niet aan te pakken. Wil je de informatie toch? Neem er een foto van op je mobiel.

Stel deze dan aan de gemeente Noordwijk per e-mail.

Op de website van Meerlanden vind je veel tips over het scheiden van jouw afval. Bijvoorbeeld een overzicht van wat wel en niet bij het oud papier en karton. Of bekijk de scheidingswijzer. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze grondstofcoach Alexander Schaddé van Dooren per e-mail.