Nieuws uit de raad

Raadscolumn Charlotte Meiland (GroenLinks): De blindganger

Geen perspectief zonder visie. Een duidelijke visie is essentieel voor een gemeente om relevant te blijven.

Raadscolumn Hans Knapp (VVD): Politici en hun voorbeeldfunctie

Burgemeester Wendy Verkleij heeft recentelijk aangifte gedaan tegen raadsleden en anderen die geheime informatie hebben gelekt uit besloten raadsvergaderingen.

Raadscolumn Gerard van der Klugt (NZLokaal): Perspectief- en Voorjaarsnota’s … SAAI!?

De gemeentefinanciën staan in de gemeenteraad op de agenda voor de komende weken. Het gaat over de zogenaamde Perspectiefnota en de Voorjaarsnota.

Raadscolumn John van der Klaauw (Partij voor de Inwoners): Sterk door samenwerking

Als betrokken inwoner en raadslid van mijn gemeente ervaar ik dat invloed uitoefenen in de lokale politiek vaak een traag en frustrerend proces is.

De raad gaat voor de Blauwe Vlag en aangifte tegen lekken

Tijdens de vergadering van 5 juni stemde de gemeenteraad van Noordwijk onder andere unaniem in met plannen voor een snelle terugkeer van de Blauwe Vlag.

Raadscolumn Karel van Herwaarden (D66): Kuuroord Noordwijk – Het is nu of nooit

Ruim vier jaar geleden, net na de start van de pandemie, kreeg Noordwijk erkenning als ‘heilzame zeebadplaats’. De eerste stap naar een volwaardige kuuroordstatus.

Raadscolumn Sebastiaan Duivenvoorde (CDA): Duurzaamheid in de gemeente Noordwijk

We worden er zo nu en dan mee doodgegooid: duurzaamheid, milieu, klimaatverandering. En toch is het goed om hier aandacht aan te besteden.

Raadscolumn Rommie van Dokkum (PvdA): Links deugt

Rechts met name op de flanken, gooit links soms voor de voeten dat ze morele uitspraken doen en een ander de maat nemen.

Raadscolumn Richard Brouwer (NZLokaal): Taal in de Raadzaal

Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik wil het hebben over taalgebruik. Op de een of andere manier worden er andere woorden gebruikt, als het 20.00 uur is. Tijdens de raadsvergadering heb ik soms moeite om een ander raadslid te volgen.

Raadscolumn Bas Brekelmans (VVD): Game Changer

Geen idee of u dat ook heeft, maar ik ben echt gefascineerd door de actuele snelle opmars van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence – AI). Ongelooflijk hoe snel het ineens gaat.

Raad wil dat de kerktoren blijft, de Zilveren Kruis plannen kunnen door

De gemeenteraad van Noordwijk stelde tijdens de raadsvergadering van 25 april 2024 onder andere geld beschikbaar voor het herstel van de kerktoren in De Zilk en de renovatie van 2 scholen voor speciaal onderwijs.

Raadscolumn Toon van Tol (MetLEF): Stort Noordwijk in een financieel ravijn?

Het spreekwoord luidt “De mens lijdt het meest onder de angst die hij vreest!” Onzekerheid staat altijd aan de basis van angst en (fantoom)pijn. Achteraf valt alles meestal mee.

Raadscolumn Koen Vermeulen (VVD) – Nodig: positief opbouwende deelname aan participatietraject De Duinpan

De Duinpan is niet slechts een gebouw, het is een plek waar Zilkers samenkomen, waar vriendschappen worden gesmeed en waar de banden binnen ons mooie dorp worden versterkt.

Raadscolumn Ria Vink (CDA): Wat wordt de streek weer mooi

Als je van de ene naar de andere kern rijdt, geniet ik met volle teugen van de streek, en ben ik blij en trots dat ik inwoner ben van de gemeente Noordwijk.

Raadscolumn Max Uphoff (CDA): Gemeenteraadsleden zijn ook mensen

Mijn horloge geeft me een seintje dat er voor de tweede keer vanmiddag 45 minuten voorbij zijn, dus ik fluit af.

Raadscolumn Suzanne van Teijlingen (MetLEF): Treurige stilte: een kritische blik op gemeentelijke communicatie

In deze column wil ik graag stilstaan bij een recente gebeurtenis rondom de Schippersvaartweg. Omwonenden en belanghebbenden hebben maar liefst 63 dagen moeten wachten op directe communicatie en informatie over de huisvesting van ontheemden op deze locatie.

Raad neemt extra tijd voor besluiten over De Boender en Achmea

Tijdens de raadsvergadering van 14 maart koos de gemeenteraad van Noordwijk ervoor nog geen besluiten te nemen over de raadsvoorstellen over De Boender en de woningbouw op het Achmea-terrein. De raad wil graag eerst meer informatie en verwijst de voorstellen terug naar de commissie.

Raadscolumn Thomas Steenvoorden (PUUR): Niet in mijn achtertuin

Demissionair minister Hugo de Jonge stelt voor het bezwaar maken tegen woningbouwprojecten te beperken, om zo vertragingen te voorkomen. Volgens BNR Nieuws duurt het bouwen van een woning nu gemiddeld 10 jaar door bezwaren van omwonenden.

Raadscolumn Wally Rodenburg (NZLokaal): Democratie maak je!

Vorig jaar september heb ik de eer gehad om mee te mogen werken aan de podcast ‘Democratie maak je’ van het adviesbureau voor lokale overheden, Necker. In de alweer 3e…

Kinderraad kiest voor plan Egelantier

Het was een bijzondere raadsvergadering: niet de gemeenteraad, maar de Kinderraad vergaderde op woensdagmiddag 28 februari over plannen voor Noordwijk. Na een levendig debat en een spannende stemming kozen de leden van de Kinderraad voor het raadsvoorstel van de Egelantier school.