Korte impressie

Rondtrekken en vestigen

Heel vroeger verdienen de mensen de kost met jagen en verzamelen. Ze jagen op vogels, vissen en herten en ze verzamelen vruchten, wortels en noten et cetera. De mensen hebben niet echt een vaste stek. Daarvan zijn dingen teruggevonden. Er is ook nog helemaal geen plek die Noordwijk heet. Er zijn duinen, duinen en nog eens duinen, en verderop loopt een rivier en zijn er moerassen.

Op een gegeven ogenblik gaan mensen wel op vaste plekken wonen. Aan zee achter de duinen bijvoorbeeld, waar nu de Hoofdstraat is. Lekker uit de wind en veilig voor de zee. Verderop, meer het land in, vlakbij het moeras, op een zandheuveltje. Als ze maar droog blijven en veilig kunnen werken. Soms hebben ze een soort boerderij met dieren. Ook daarvan zijn dingen teruggevonden. Het volk dat in onze regio woont heet Canefaten.

Romeinen

Hun leven verandert als de Romeinen komen. Vanuit Italië veroveren ze hele stukken van Europa. In Nederland komen ze tot en met Katwijk. Ze bouwen er een fort om de grens te bewaken. De grens ligt dus vlakbij. De Romeinen zorgen voor vrede en welvaart. Dat is goed voor iedereen. Ook maken de Romeinen wegen. Als ze zijn verslagen gaan ze weg.

Bekeren en bedevaartoord

Er gebeurt lange tijd niet zo veel bijzonders in de streek, die nu Northgo heet. Tot de mensen te maken krijgen met een jonge priester die van ver weg komt. Hij heet Jeroen. Hij wil iedereen bekeren tot het Christendom. Dat lukt hem goed. Maar er komt een wreed einde aan het succesverhaal. Een roversbende martelt hem en hakt z’n hoofd eraf. De mensen begraven het hoofd en het lichaam op een speciale plek. Ze bouwen een kerkje. En later zelfs een grote stenen kerk. Daar vereren ze hem. Jeroen is volgens hen een heilige. Het pas helemaal in de manier hoe gelovigen dan hun geloof beleven. Heiligen zijn een soort superhelden.

De kerk is machtig en heeft in en om Noordwijk eigen scholen en eigen leefplekken. Het is een wereldje apart. Er komen veel mensen naar Noordwijk Binnen om Jeroen te vereren. Te bidden. Soms is het heel druk. Al die bezoekers moeten eten en overnachten. Er zijn veel opvangplekken nodig. Als Jeroen opnieuw begraven wordt is zijn hoofd zoek. Het wordt nooit meer teruggevonden.

Noordwijk Binnen

Noord Binnen wordt een stadje met een mooie Voorstraat en een levendig Lindeplein. Hier zitten ook de mensen die voor het zeggen hebben. De politie en de burgemeester, samen met hun adviseurs. Ze besturen Noordwijk Binnen, Noordwijk aan Zee en Noordwijkerhout. Op een gegeven ogenblik maken ze van Noordwijkerhout een aparte gemeente.

Noordwijk Binnen is welvarend en wil verder groeien. De mensen willen dat Noordwijk Binnen een echte stad wordt. Een stad mag meer. In verre streken spullen kopen en verkopen bijvoorbeeld. De mensen dringen er op aan. Ze mogen van de Graaf. Maar het komt er niet van. Een muur wordt niet gebouwd. Sommige mensen zeggen dat het te duur was. Noordwijk Binnen laat het maar zo.

Noordwijk aan Zee

Aan zee is er een vissersdorp ontstaan. De vloot telt veel schepen. Een haven is niet nodig. Na de vangst trekken de vissers hun boten het strand op. Dat kan omdat de boten van onderen plat zijn. De vissers verkopen vis op de markt in Noordwijk Binnen of in Leiden. Zo gaat het heel lang. In Noordwijk zijn er bedrijven die voor de vissersvloot werken. Ze maken touw of voeren reparaties uit.

Kruiden en bloembollen

Veel mensen verdienen hun brood met het telen van kruiden. Ze zijn er goed in. Noordwijk is er beroemd om. Maar ze stappen over op de bloemenbollen als dat aantrekkelijk wordt. Heel Nederland staat op z’n kop vanwege de bloemen en de bollen. Het land om Noordwijk heen verandert. Het wordt geschikt gemaakt voor het telen van tulpen, hyacinten en narcissen.

Badplaats

Met de visserij gaat het slecht. Jaloers kijken de mensen naar Katwijk. Daar mag wel een haven gemaakt worden. De haven is geschikt voor betere boten. Op een gegeven ogenblik stopt de visserij in Noordwijk aan Zee.

Slimme mensen zorgen ervoor dat Noordwijk aan Zee een mooie badplaats wordt. Ze hebben goede plannen. Ze zorgen voor geld. In het duin wordt bij een mooi hotel een prachtig park aangelegd. Er komt een tram. En nog veel meer om het gasten naar de zin te maken.

Het slaat aan. En hoe. Rijke mensen komen naar Noordwijk aan Zee voor een dagje strand. Ze vinden Noordwijk heel leuk. Daar verdienen de mensen heel lang een goede boterham aan. Ze moeten wel hun best doen om Noordwijk leuk te houden. Ze krijgen te maken met veel tegenslag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt aan de kust veel moois afgebroken. Er komen bunkers voor in de plaats.

Noordwijk nu

Na de oorlog krijgt Nederland geld van de Amerikanen voor het opbouwen van het land. Langzaamaan gaat het de goede kant op. Nederland wordt rijk. Maar dat heeft ook een onbedoeld effect. De mensen verdienen veel geld. Ze kunnen gemakkelijk reizen. Ze vliegen goedkoop naar verre landen waar de zon altijd schijnt. Dat merkt Noordwijk. De twee- en driesterrenhotels en de pensions krijgen het moeilijk.

Maar ook met de bollenteelt gaat het niet goed. In Noordwijk is die niet meer zo belangrijk als vroeger. Voor de regio nog wel. Ongeveer 2600 hectare bollengrond willen ze behouden. Ze maken plannen zodat ze in de toekomst de kost kunnen blijven verdienen met bloemen, bloembollen en allerlei vernieuwingen.

Gelukkig zijn er andere bedrijven die voor werk zorgen in Noordwijk. Mensen verzorgen, bijvoorbeeld, of het testen van satellieten in het centrum voor de Europese ruimtevaart. Noordwijk is de enige gemeente in Nederland met zo’n ruimtevaartcentrum. Zakenmensen vergaderen en overleggen graag in Noordwijk. Ook dat zorgt voor werk. Er is zelfs een speciaal gebied voor de hightechindustrie: het Space Business Park.

Er wonen nu al zo’n 26.000 mensen in Noordwijk. Nog even, en dan zijn het er 30.000. Toeristen komen nog steeds. Ze stellen het mooie schone strand op prijs. Vinden de strandpaviljoens, restaurants en de kroegen leuk. En bezoeken graag de leuke evenementen. Noordwijk is fier op de Blauwe Vlag en de Quality Coast-vlag.

Vandaag de dag is Noordwijk een welvarende Zuid-Hollandse gemeente. Iedereen doet zijn best om de gemeente zo te houden. Het centrum van het oude Noordwijk Binnen is opgeknapt. Aan Zee zijn er veel mensen bereid om geld te steken in nieuwe plannen. Mooie huizen. Nieuwe hotels. Of goede woningen (met allerlei voorzieningen) voor ouderen.

Zo zal het altijd gaan. De mensen maken de samenleving. Ze werken hard en bepalen samen hun toekomst. Noordwijk heeft sterke troeven in handen: toerisme, congressector, ruimtevaart, kennisintensieve industrie en de zorg.

U bevindt zich hier : Home > Over Noordwijk > Geschiedenis > Korte impressie
Lees deze pagina voor
OndernemenDigitale balie

Logo Noordwijk European City of Sport 2017

Contact

(071) 36 60 000
gemeente@noordwijk.nl

Bezoekadres

Voorstraat 42
2201 HW Noordwijk
Contactgegevens

Publieksbalies

Openingstijden
Afspraak maken
Lokaal Loket 

Logo Noordwijk Marketing - Visitor info Noordwijk