Gokautomaat plaatsen

Wil je een gokautomaat, zoals een fruitautomaat, in jouw horecabedrijf plaatsen? Dan moet je eerst een aanwezigheidsvergunning aanvragen bij de gemeente. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.

Verschil hoogdrempelige en laagdrempelige inrichtingen

De Wet op de kansspelen maakt een verschil tussen ‘hoogdrempelige’ en ‘laagdrempelige’ inrichtingen:

  • Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen een beperkt aantal speelautomaten hebben, zowel kansspel- als behendigheidsautomaten.
  • Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars en kantines. Deze bedrijven mogen een beperkt aantal behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).

Aanwezigheidsvergunning aanvragen

Neem voor het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning contact op met de gemeente en geef de volgende informatie door: 

  • jouw naam en die van jouw bedrijf;
  • het soort bedrijf;
  • het type automaat;
  • het serienummer van het apparaat.

Daarnaast kan het nodig zijn dat je een exploitatievergunning aanvraagt bij de Kansspelautoriteit.

Kosten

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag van een aanwezigheidsvergunning betaal je € 56,50. Deze kosten betaal je ook als de aanvraag wordt afgewezen.

Afhandeltermijn, bezwaar en beroep

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op jouw aanvraag. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden. Je kan bezwaar maken tegen de beslissing op jouw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.