Test. Bamboebeschoeiing

Dit item is verlopen op 14-08-2017.

Innovatie aan de waterkant. Noordwijk gebruikt bamboe voor een flink stuk beschoeiing. Een praktijkproef die de productontwikkeling verder helpt.

Bamboe aan de Binnenkant

Een bedrijf plaatste februari 2017 zo’n 40 meter aan de Binnenkant. Een waterloop in Noordwijk Binnen. Noordwijk is de eerste gemeente in Nederland die zo’n grote proef met bamboe doet om te kijken of het als beschoeiing geschikt is.

De vezels

Om precies te zijn: het gaat om een bamboecomposiet. Een nieuw materiaal dat is gebaseerd op geperste bamboevezels.

Vervolg op een eerdere test

De praktijkproef is een vervolg op een eerdere test. In 2014 werden 2 losse proefschotten van ongeveer 1,5 meter lengte geplaatst aan de Weteringkade en Duinkant. Nu dan een vervolg. Op een grotere schaal. Daar leren de gemeente en productontwikkelaar van.

Alternatief voor tropisch hardhout?

Verschillende zaken worden onderzocht. Hoe houdt het bamboe zich als walbeschermer? De hamvraag: is het een goed alternatief voor het traditionele FSC-hardhout.

Minder gevolgen voor de natuur

Bamboe is de snelst-groeiende plantensoort ter wereld. Daardoor is het een makkelijk hernieuwbare grondstof. De productie ervan heeft veel minder impact op de natuur. Gemeente Noordwijk vindt dat belangrijk.

Techniek en Bamboe

Het Rijnsburgse bedrijf Bambooteq onderzoekt al jaren de mogelijkheden van bamboe. Gemeente Noordwijk doet graag mee aan de innovatie en de zoektocht naar de juiste toepassingen.

Vervangingsoperatie

Ondertussen gaat het groot onderhoud aan de beschoeiingen door. De vervanging van de beschoeiing aan de Binnenkant is op zijn beurt deel van een groot werk: de vervanging van de beschoeiingen langs de Duinwetering.

Alternatieven inzetten

Naast de grote-bamboetest zet de gemeente alternatieve materialen in als gerecyclede kunststof en Europees naaldhout.