Start bouw Galileo Reference Centre

Dit item is verlopen op 29-06-2017.

Nog even en het Galileo Reference Centre (GRC) verrijst op het Noordwijkse Space Business Park. Officieel is de bouw in aanwezigheid van burgemeester Jan Rijpstra gestart. Het centrum is onderdeel van het ambitieuze Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. De komst van het centrum is een bevestiging en versterking van het Noordwijkse ruimtevaartcluster dat de gemeente Noordwijk samen met vele andere partijen opbouwt.

Gebouwd op het Space Business Park

Het centrum wordt gebouwd op ESTEC II op het Space Business Park, nabij de rotonde aan de Zwarteweg. Tegenover de vestiging van de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA. Een gebouw van circa 1500 m2 in 2 bouwlagen. Met kantoorruimte, ondersteunende voorzieningen en verschillende computerruimtes. Op het dak is ruimte voor de antennes. Er gaan ongeveer 20 mensen werken bij het GRC. In de toekomst is een geleidelijke groei voorzien in het aantal medewerkers. Het gebouw is hierop aangepast. Het centrum moet eind 2017 operationeel zijn.

Centrum onderdeel van groter systeem

Het Galileo Reference Centre (GRC) meet voor het Europese systeem voor satellietnavigatie Galileo de kwaliteit van de dienstverlening. Deze informatie is heel belangrijk voor het functioneren van dit systeem. Het centrum onderhoudt contacten met de eigenaren van andere systemen voor satellietnavigatie zoals het Global Positioning System van de Verenigde Staten. Galileo wordt voor de Europese Unie gebouwd door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Het Galileo systeem start eind 2016 met de eerste prille services en moet in 2020 helemaal werken.
In de totstandkoming van het gebouw is nauw samengewerkt tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Europese Commissie, het Europese GNSS Agentschap en de gemeente Noordwijk.