Rijke historie. Schitterend tegeltje

Dit item is verlopen op 28-04-2017.

Voor het Hof van Holland presenteerden (v.l.n.r.) Kim Wortel, Koen Marijt, Pieter Jan Barnhoorn, Thijs Kroon en Marjolijn van der Jagt onlangs een schitterend tegeltje. Kim Wortel en Thijs Kroon vonden het in hun achtertuin in Alkmaar. Tussen het bouwpuin.

presentatie tegeltje

Het is een souvenirtegeltje. Van vroeger. Met daarop het oude icoon van de Bloemenbadplaats Noordwijk. Want het lachende visje had bijna altijd bloemen in het bekje.

Jubileum

Het tegeltje stamt waarschijnlijk uit 1937. Het is gemaakt door de Stichting Tegelsche Keramiek en Volkskunst. Het is waarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig jubileum van de badplaats. Toen hield men aan dat de badplaats in 1887 startte. Nu is dat 1866.

De afbeelding vertelt een verhaal

Historicus Koen Marijt duidt de afbeelding zo: "Het tegeltje heeft de vorm van een wapen, gezien de kroon, die verwijst naar de koninklijke allure. De drie sterren duiden op de toen hoogst haalbare classificatie. En hebben wellicht een link met de drie kruisen van Amsterdam, waar de doelgroep zat die men naar Noordwijk wilde lokken."

Tentoonstelling

Binnenkort kan Noordwijk het souvenirtegeltje bewonderen. Het is te zien op een kleine tentoonstelling met memorabilia van de ontwikkeling van de badplaats Noordwijk. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

tegeltje