Noordwijkse vondsten te zien in Rijksmuseum van Oudheden

Dit item is verlopen op 29-12-2017.

Vanaf nu zijn er 3 Noordwijkse archeologische vondsten te zien in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Een heiligenbeeldje, leren bakje en vuurstenen pijlpunt. Nieuwsgierig? Neem snel een keer een kijkje in het museum of bekijk ze online op de website Archeologieuitjeachtertuin.nl 

Archeologie uit je achtertuin 

De presentatie ‘Archeologie uit je achtertuin’ bestaat uit een 10 meter lange ladenkast met daarin de meest uiteenlopende archeologische vondsten. Dit zijn vondsten uit meer dan 120 Nederlandse gemeenten. Uit elke gemeente is in ieder geval 1, maar soms ook meerdere object(en) te zien. Uit Noordwijk zijn wel 3 vondsten te bewonderen. Archeologie uit je achtertuin is een uitbreiding van de bestaande vaste tentoonstelling ‘Archeologie van Nederland’. De tentoonstelling heeft geen einddatum en is de komende jaren te bezoeken. Ook via de website Archeologieuitjeachtertuin.nl zijn alle objecten te vinden op een kaart van Nederland.

Noordwijkse vondsten uit Kerkstraat en Bronsgeest

Uit Noordwijk komt een heiligenbeeldje, een leren bakje en een vuurstenen pijlpunt.

Bij opgravingen in de Kerkstraat zijn het leren bakje en het heiligenbeeldje gevonden. Deze komen alle 2 uit de periode tussen 1250 en 1500. Het beeldje is een onbekende heilige in een toga. Hij heeft een boek in zijn rechterhand. Sint Jeroen wordt altijd afgebeeld met zwaard en/of valk. Het beeldje stelt dus niet onze dorpsheilige Sint Jeroen voor. De vuurstenen pijlpunt is gevonden bij opgravingen in Bronsgeest. Op basis van deze vondst wordt gedacht dat er een nederzetting was. De vindplaats was ongeveer 220 bij 150 meter. De nederzetting dateert naar schatting uit 2000-1800 v.Chr.

Verschillende vondsten door hele land

Overal in Nederland zijn spullen gevonden. Op bouwplaatsen, op akkers, in parken en achtertuinen. In de ladenkast zitten dus heel veel verschillende voorwerpen. Van gereedschap van vuursteen tot Romeinse sieraden en pijpenkopjes. Elk voorwerp vertelt een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van een gemeente. Samen maken deze verhalen onderdeel uit van de geschiedenis van ons land. En tonen deze verhalen de grote diversiteit van de Nederlandse archeologie.

Links

Meer weten over de tentoonstelling of cultureel erfgoed? Bezoek eens 1 van onderstaande websites.