Noordwijk viert Coming Out Dag

Dit item is verlopen op 24-10-2018.

Donderdag 11 oktober 2018 is de landelijke Coming Out Dag. Ook dit jaar doet Noordwijk volop mee. Wat wappert de vrolijke vlag bij veel bedrijven.

Kunnen zijn wie je bent

De gemeente, maatschappelijke organisaties en een groeiend aantal bedrijven schenken dan speciale aandacht aan het brede spectrum van seksualiteit. Afgelopen jaar deed een record aantal gemeenten en provincies aan de dag mee. Ze willen allen één ding vooral duidelijk maken: in Nederland moet iedereen kunnen zijn wie hij of zij is; zonder discriminatie of vooroordelen.

Zichtbaar maken

Eén van de vaste tradities op deze dag is het hijsen van de regenboogvlag. De vlag, in 1978 ontworpen in de VS door kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco, is het bekendste symbool van seksuele diversiteit. Dit jaar zal de vlag bij 53 Noordwijkse organisaties wapperen waaronder de politie, hotels en winkels en verenigingen. Het Noordwijkse jongerenwerk organiseert een filmavond in de Hang-Out. Een van de bedrijven waar de vrolijke vlag wappert. Koninklijke Beuk. 

Acceptatie

In Nederland is de acceptatie van seksuele diversiteit over het algemeen goed, hoewel er zeker winst te behalen valt. Zo nam de afgelopen tien jaar het aantal meldingen van discriminatie tegen homoseksuelen toe. Niet alleen door een hogere aangiftebereidheid, maar ook door concreet meer discriminatie.

Voorlichting

De belangrijkste manier om discriminatie op het gebied van seksualiteit tegen te gaan is voorlichting. Zo is het COC Leiden en omstreken actief in het geven van voorlichting tijdens de lessen maatschappijleer op het Northgo College. Daar is dit voorjaar ook het Regenboogpad onthuld. Een blijvende herinnering aan wederzijds respect en acceptatie van elkaars uniekheid. “Een blijvende herinnering aan wederzijds respect en acceptatie van elkaars uniekheid”, in de woorden van Dennis Salman, wethouder participatie. Herbeleef dat moment. Bekijk het filmpje.

Meer steun

Wanneer iemand te maken krijgt met discriminatie op grond van de seksuele geaardheid zijn er diverse mogelijkheden om hiervan melding te maken. Zo kan men in Noordwijk terecht bij de Stichting Inclusie en discriminatiebestrijding. Klachten over discriminatie kunnen ook bij het College voor de Rechten van de Mens doorgegeven worden.