Noordwijk breidt LED verlichting verder uit

Dit item is verlopen op 06-06-2017.

In 2017 gaat er weer meer LED-verlichting in Noordwijk branden.

Bijna een half miljoen investeren 

Komend jaar investeert de gemeente voor bijna 450.000 euro in de Noordwijkse straatverlichting. Het geld gaat naar nieuwe masten. Kabelaansluitingen. En natuurlijk nieuwe armaturen. Zeg maar de lampenkappen met de lampen erin. Alle masten die op de rol staan krijgen LED in de armatuur.

Voordeel van LED

Het voordeel van LED. Goed licht. Minder energieverbruik. Lampen die heel lang meegaan. En de mogelijkheid om ze te dimmen of juist feller te laten schijnen. Per lamp. Want een moderne openbare verlichting is tegenwoordig een digitaal systeem dat op afstand slim gestuurd kan worden, tot op de individuele armatuur. Zo krijg je nog meer mogelijkheden op energiebesparing of het vergroten van de veiligheid. 

Uitbreiding lokale LED-net

Met de investering breidt gemeente Noordwijk het lokale LED-net uit. Toegevoegd worden onder meer: de Oude Zeeweg, de Parallel-Boulevard, de Duinwetering en de Weteringkade. Voor de gemeente is LED de sleutel tot een moderne, duurzame openbareverlichtingsvoorziening. Het LED-net is op de plattegrond hieronder afgebeeld.

Inpassen is maatwerk

Werken aan de Noordwijkse openbare verlichting is en blijft maatwerk. Straat voor straat. Mast voor mast. Neem het Kloosterplein. Daar kijkt de gemeente of de lichtmasten en armaturen tegen de kerkmuur geplaatst kunnen worden. Waarschijnlijk komen er nu op de huidige plaatsen van de masten boogmasten, zodat het armatuur niet in de boomkruinen terechtkomt, maar boven de rijbaan. Ook veel praktischer als het plein ingericht gaat worden voor de markt die nu nog op de locatie Northgo-sporthal is.

Vernieuwing

Achter het vernieuwingsprogramma gaat een afgewogen aanpak schuil. Lichtmasten jonger dan 15 jaar vervangt de gemeente niet. Gewoon nog niet nodig. Masten tussen de 15 en 30 jaar worden vervangen, maar de ‘mooiste oude masten’ worden apart gehouden voor schadegevallen. Dus: geramd door de auto, dan vervangen door eentje die bij Openbare Werken op de werf in de opslag staat. En een mast ouder dan 30 jaar is op. Gaat terug naar de leverancier en wordt gerecycled.

Hieronder wat er nu in Noordwijk aan LED-verlichting is. Nog niet ingetekend maar wel volledig LED: de Northgodreef.

Plattegrond Noordwijk