Noordwijk actualiseert Omgevingsvisie Noordwijk 2030

Noordwijk De Energieke 7 Sterren Kustplaats. De Omgevingsvisie Noordwijk 2030 geeft aan op welke punten het zinvol is om aan het mooie Noordwijk te bouwen. Hoe deze 7 sterren helder kunnen stralen. Het is tijd om de visie aan te passen aan de laatste ontwikkelingen. Tijd voor een actualisatie.

Uit de startblokken

Eind april startte het actualisatietraject. De gemeente doorloopt de komende weken een bijzonder proces. Ambtenaren gaan onder een hogedrukaanpak aan de slag. In korte sessies bepalen ze wat ze moeten doen om de Noordwijkse omgevingsvisie up-to-date te krijgen. De Omgevingsdienst West-Holland doet actief mee.

Proef bij het opstellen van een nieuw cultuurbeleid

De omgevingsvisie betekent een nieuwe manier van werken. De afgelopen periode werd een proef gedraaid met de verbetering en vernieuwing van het Cultuurbeleid. Waarbij de Omgevingsvisie en de 7 sterren als ‘kapstok’ werden gebruikt. De proef stelt de nieuwe aanpak van de gemeente in het vooruitzicht. Op een innovatieve manier samen aan de slag voor de beste oplossing voor Noordwijk.

Nieuwe manier van werken

Een ouderwetse cultuurnota wordt in Noordwijk niet meer opgesteld. Tijdens de proef probeerde de gemeente nieuwe werkwijzen uit. Samen met netwerkpartijen uit de cultuursector. Het leidde tot een gezamenlijke paragraaf die zo opgenomen kan worden in de aangepaste omgevingsvisie.

Punten waarop de visie aangepast moet worden

Twee belangrijke punten waarop de gemeente de visie aanpast zijn:

  • de nieuwe duurzaamheidsambities en -programma’s  waartoe Noordwijk heeft zich ertoe verplicht.
  • de aangescherpte ambities voor Noordwijk als belangrijke ruimtevaartlocatie in het Nederlandse ruimtevaartcluster, onder meer gericht op de komst van een Space Tech Campus

Initiatieven begroeten

De gemeenteraad krijgt dit najaar de nieuwe omgevingsvisie ter beoordeling voorgelegd. Bij de start van het actualisatietraject gaf de wethouder Hans Bakker aan dat de nieuwe manier van werken er op gericht is om ‘initiatieven te begroeten’ en ‘samen met inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijk organisaties te kijken wat de beste oplossing voor Noordwijk is’. De Omgevingsvisie Noordwijk 2030 speelt in de dialoog de hoofdrol.