Kapotte Straatverlichting. Lichtbron van ergernis

Dit item is verlopen op 09-09-2017.

“Lantaarnpaal na bijna 3 maanden nog niet gemaakt. Geen verlichting nu op kruispunt tussen sloot aan de Overbeek. #veiligheid” - Tweet Raymond Salman. 

Dank voor de melding

Oplettende Noordwijkers geven regelmatig aan de gemeente door dat een lantaarnpaal niet brandt. Of dat de hele openbare verlichting in een straat is uitgevallen. Of er schade is aan de openbare verlichting door een aanrijding. Dat stelt de gemeente op prijs. Ook al leidt die melding soms ook tot ergernis. Het duurt soms dagen voordat het licht weer schijnt. Waar ligt dat dan aan?

Even geduld a.u.b.

Op de eerste plaats. Gemeente Noordwijk heeft geen eigen onderhoudsploeg die razendsnel op een klacht kan reageren. De gemeente is aangewezen op de specialist met een eigen bedrijfsvoering. Met meer klanten dan alleen de gemeente. 

Liander

Voor een kapotte lamp komt een medewerker van Pilkes een keer in de week langs. Hij vervangt de lamp. Blijft de klacht dan moet de gemeente Liander inschakelen. De gemeente geeft de melding snel door. Maar het kan even duren voordat er actie is. 

Een van de vele

Liander op zijn beurt heeft heel veel klanten. En de gemeentelijke klacht krijgt geen prioriteit. Zeker niet ten opzichte van klachten die Liander binnenkrijgt over problemen met verlichting op strategische punten: Rijkswegen. Bij ziekenhuizen. Waterwerken et cetera.

Grondkabel beschadigd

Brandt de openbare verlichting in een deelt of de hele straat brandt niet? Gaat het om een kapotte zekering? Binnen 24 uur komt er een monteur van Liander langs. Blijft het euvel bestaan dan is er meestal een grondkabel beschadigd. 

1 meetwagen voor heel district

Liander werkt met meetwagens. Die helpen te ontdekken waar de beschadiging zit. Per district rijdt er een rond. Noordwijk ligt in zo’n district. Dit betekent dat het soms weken kan duren voordat er iets gebeurt.

Gespecialiseerde klus

Wanneer er een lantaarnpaal wordt aangereden, dan stelt een medewerker van een bedrijf alles direct veilig. Stroom blijft gevaarlijk. Daarna vraagt de aannemer toestemming aan Liander om de lichtmast te mogen vervangen. Zwaar werk. Onder meer loskoppelen en weer vastmaken van de grondkabel van Liander in de mast. Ook hier bepaalt Liander het tempo. 

Meer gewicht - Meer prioriteit 

De gemeente Noordwijk heeft daarom actief de samenwerking met de regio gezocht. Hoopt zo wat meer gewicht in de schaal te leggen bij Liander. Dat er sneller gereageerd wordt op de meldingen. Samen sterk voor een betere dienstverlening.