Een 9 voor energiezuinige verlichting

Dit item is verlopen op 08-09-2017.

Gemeente Noordwijk is goed op weg met het toepassen van energiezuinige verlichting. Dat blijkt uit de verantwoording die de gemeente deze week binnenkreeg. De investeringen in het slimme systeem lonen.

Goed rapportcijfer

“Als het een schoolrapport zou zijn, dan kreeg de gemeente met gemak een 9”, aldus een trotse Leo Snaar die voor de gemeente de straatverlichting regelt. “We liggen voor op andere, vergelijkbare gemeenten.”

Nog een kleine stap en de einddoelen zijn bereikt

Wat blijkt. Er is nog maar een heel kleine stap nodig om de einddoelen te behalen. 20% energiebesparing in 2020. 40% straatverlichting die datzelfde jaar voorzien is van slim energiemanagement.

Dimmen of juist feller laten schijnen

De gemeente plaatst al enige jaren energiezuinige verlichting. In steeds meer straten staan slimme lichtmasten met ledlampen. Slim, want ze kunnen ’s nachts worden gedimd. Maar ze kunnen ook feller schijnen als dat nodig is. Handig bij de hulpverlening bij een nachtelijk verkeersongeluk.

Minder energieverbruik

LED en slim schakelen helpen het Noordwijkse energieverbruik terug te dringen. Dat is mooi voor de portemonnee. Maar helpt ook om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen. Het broeikasversterkende gas dat bijdraagt aan het opwarmen van de aarde. Het komt vrij als de energiecentrale stroom maakt.

Link