De ruimte in geschoten. Noordwijkse vuurtoren in de ‘lanceersteigers’

Op maandag 13 augustus 2018 starten de onderhoudswerkzaamheden aan de vuurtoren in Noordwijk aan Zee. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal de vuurtoren binnen zes weken worden opgeknapt.

Werkzaamheden

Rijkswaterstaat, de eigenaar van de toren, laat aannemersbedrijf Kreeft de werkzaamheden uitvoeren. De aannemer herstelt de buitenkant. Schildert deze opnieuw wit en brengt een beschermende laag aan, zodat de kleur langer meegaat en mooi blijft.

Voorbereidingen

Als voorbereiding op de werkzaamheden zijn de fitnesstoestellen verplaatst van de hoge zijde van het plein richting het beeld van Janus. Vanaf maandagochtend zal het plein niet toegankelijk zijn voor bezoekers vanwege de opbouw van de steigers. Dat duurt een week. Daarna kan er weer geflaneerd worden op het plein.

In de steigers

De onderhoudswerkzaamheden krijgen een ruimtevaartaccent. Doorgaans gebruiken aannemers groene steigerdoeken. Voor deze keer gebruikt de steigerbouwer Klijnstra een spectaculair ‘spacedoek’. In nauwe samenwerking met ESA – ESTEC past deze opknapbeurt helemaal in het themajaar Noordwijk City of Space 2018.

Ariane

Wie gedurende de onderhoudswerkzaamheden vanaf de Quarles van Uffordstraat naar zee rijdt, ziet een Europese Ariane raket die de ruimte in geschoten wordt. Ook vanaf zee lijkt het net alsof het Vuurtorenplein omgetoverd is tot het Guyana Space Center. De Europese lanceerbasis.