College beantwoordt vragen CDA over hergebruik hulpmiddelen

Dit item is verlopen op 21-06-2018.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de vragen beantwoord van CDA Noordwijk over het hergebruik van hulpmiddelen als trapliften, rolstoelen en scootmobiels.

Bij overlijden of na verhuizing

“Wat gebeurt er met hulpmiddelen nadat iemand verhuist naar een andere gemeente of overlijdt?” CDA Noordwijk heeft er schriftelijke vragen over gesteld. De fractie vindt het belangrijk, dat hulpmiddelen zoals trapliften, rolstoelen en scootmobiels niet worden weggegooid maar hergebruikt.

Intergemeentelijke Sociale Dienst

“Scootmobiels en rolstoelen worden gehuurd van de leveranciers. Bij overlijden van de cliënt, wordt de voorziening, na opdracht van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek opgehaald. Zo start het college zijn beantwoordingsbrief.

Traplift en elektrische deuropeners

“Een uitzondering betreft een aantal woningaanpassingen, waaronder de traplift en elektrische deuropeners in bijvoorbeeld een appartementencomplex. Indien de klant komt te overlijden wordt gekeken of de achterblijvende partner (komt vaak voor bij oudere echtparen) mogelijk ook al gebruikt maakt van de verstrekte voorziening”.

Een dagelijkse gang van zaken

Het is lastig om aan te geven bij welke middelen hergebruik het meeste loont en hoeveel de samenwerkende organisaties daarmee besparen.

“Het meest lonend zijn de rolstoelen en scootmobiels, simpelweg omdat deze veelvuldig worden verstrekt, maar een besparing is niet aan te geven omdat wij de voorziening huren en herverstrekking een dagelijkse gang van zaken is. Een andere lonende herverstrekking is de traplift. Hoewel deze minder vaak voorkomt, is het wel een relatief dure voorziening, maar ook dit hebben we goed geregeld”.