College beantwoordt vragen CDA Noordwijk over tekorten thuiszorgmedewerkers

Dit item is verlopen op 07-09-2018.

“Zijn er klachten bij de gemeente Noordwijk binnengekomen over de tekorten?” Dat wil CDA Noordwijk weten van het college. Nee, zo luidt het antwoord. Met klachten gaan mensen namelijk naar de thuiszorginstelling.

Overzicht

De fractie stelt de vragen naar aanleiding van berichten over de personeelstekorten bij Marente en Groot Hoogwaak. Maar eigenlijk dient het tekort zich overal aan. Het gaat dan om thuiszorgmedewerkers. CDA Noordwijk vraagt om een overzicht van klachten, meldingen of registraties. En wil weten wat de gemeente gaat ondernemen om deze klachten te verhelpen.

Thuiszorg valt onder de zorgverzekeraar

De gemeente heeft die lijst niet. Omdat de thuiszorg valt onder de zorgverzekeraar. De thuiszorginstellingen hebben een klachtenprocedure, inclusief klachtenfunctionaris. Dat is zelfs een wettelijk verplicht. Ook dit. De thuiszorg valt niet onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid. De gemeente kan dus ook geen acties ondernemen, aldus het college in zijn beantwoordingsbrief.

Zorgpact Noordwijk

De tekorten zijn bekend. Zorgvuldig de afspraken uit het Zorgpact Noordwijk nakomen is belangrijker dan ooit, zo blijkt ook uit de beantwoording. “Met diverse partijen creatief naar oplossingen zoeken om de druk op de burgers die thuis blijven wonen te verzachten”, zo meldt zorgwethouder Marie José Fles.