College beantwoordt vragen CDA Noordwijk over Pleeghuiszorg 18+

Dit item is verlopen op 07-09-2018.

“Hoe vaak heeft de gemeente sinds de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de pleegzorg te verlengen na de 18e verjaardag?” Dat wil CDA Noordwijk van het college weten.

Niet in Noordwijk verlengd

Gemeente Noordwijk heeft in 2017 geen verlengde zorg gefinancierd. In de regio, waarin Noordwijk, op dit punt samenwerkt, zijn er wel gevallen. Zo blijkt uit de beantwoordingsbrief van het college. Er wordt steeds per geval bekeken of verlenging nodig is. Zo blijkt.

Voor verbetering vatbaar

De partij vindt dat de begeleiding en ondersteuning bij de overgang van 18- naar 18+ jaar beter kan. Dat geldt zeker voor de pleegzorg. Een van de mogelijkheden is actieve verlening van de pleegzorg, nadat de cliënten 18 jaar zijn geworden. De partij ziet graag een nieuwe leeftijdsgrens: 20 jaar en de zorg geïntensifieerd.

Cliënt staat centraal

De pleegzorg oprekken tot 21 jaar ziet de gemeente niet zitten. De leeftijdsgrens van 18 jaar is goed. “Er moet steeds per geval worden ingeschat of verlengde pleegzorg passende zorg is”, aldus het college. “Het gaat er primair om, dat er een daadwerkelijke hulpvraag moet zijn van de cliënt. Het gaat immers om jeugdhulp. En niet om, bijvoorbeeld, het regelen van financiële voorzieningen voor de pleegouders.”

Geen 17 jarigen in de pleegzorg

Saillant detail. Op de vraag: “Hoeveel jongeren van 17 jaar zijn er momenteel in de pleegzorg in onze gemeente luidt het antwoord “Niet een”.