Succesvol Cyber Congres voor Noordwijkse Ondernemers

5 juni 2023, 08:09

Op donderdagavond 1 juni 2023 vond het eerste Cyber Congres voor Noordwijkse ondernemers plaats in het NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst. Het evenement, gepresenteerd door de bekende televisiepersoonlijkheid Ewout Genemans, bood een avond vol inspiratie en waardevolle inzichten over cybersecurity.

Op donderdag 1 juni organiseerde Platform Veilig Ondernemen (PVO) regio Den Haag in samenwerking met de Noordwijkse Ondernemersvereniging en de Gemeente Noordwijk, in het kader van Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) het eerste congres over cybercriminaliteit.

Opening door Ewout Genemans

De opening en presentatie van het evenement was in handen van Ewout Genemans. Ook wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk betrad het podium en richtte zich tot de ondernemers. Ter Hark benadrukte het belang van cybersecurity voor ondernemers en de rol die de gemeente Noordwijk speelt in het ondersteunen van bedrijven op dit gebied. Vervolgens kregen andere sprekers de gelegenheid om hun kennis te delen.

Een hack maakt meer kapot dan je lief is

Een van de sprekers was ondernemer Xander Koppelmans, die een aangrijpend verhaal deelde over de impact van een hack op zijn bedrijf en persoonlijke leven. Zijn goedlopende bedrijf veranderde na de hack in een nachtmerrie van verloren geld, een stukgelopen huwelijk en constante zorgen. Dit benadrukte het belang van goede beveiliging en bewustzijn van cyberdreigingen.

Preventiemaatregelen 

IT-deskundige Jaap Schouten gaf het publiek waardevolle tips en preventiemaatregelen die snel en relatief eenvoudig genomen kunnen worden om hacks te voorkomen. Zijn praktische adviezen waren gericht op het versterken van de beveiliging van bedrijfsnetwerken en het beschermen van gevoelige gegevens.

Snelheid ontwikkelingen cybercrime is enorm

Als laatste spreker kwam Vincent Stittelaar, accountmanager Cybercrime publiek-private samenwerking van de politie, aan het woord. Hij bracht de aanwezigen op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen de cybercrime en benadrukte de snelheid waarmee deze zich voortbeweegt. Stittelaar gaf inzicht in de verschillende vormen van cybercriminaliteit en hoe ondernemers zich hiertegen kunnen wapenen.

Feiten en cijfers in gemeente Noordwijk

Tijdens het congres werden ook enkele statistieken gedeeld met betrekking tot cybercriminaliteit in de gemeente Noordwijk. Tussen 1 januari en 15 mei 2023 zijn er 73 meldingen geregistreerd van cybercrime en/of gedigitaliseerde criminaliteit. De totale schade bedroeg ongeveer € 274.800,-, waarbij meldingen van fraude met bankgegevens/internetbankieren het hoogste scoorden.

Veel inzichten, tips & tricks

Na afloop van de informatieve avond was er gelegenheid voor ondernemers en cybersecurityexperts om met elkaar in gesprek te gaan en verder na te praten. Het Cyber Congres voor Noordwijkse ondernemers was een succesvolle bijeenkomst die bijdraagt aan bewustwording en kennis over cybersecurity in de regio.

Vragen of benieuwd naar diverse tips? Stuur een mail naar contactfunctionaris John van der Tol van de gemeente Noordwijk via j.vandertol@noordwijk.nl