Raadscolumn Erica Renkema (Partij voor de Inwoners): Ontslag

10 juni 2025, 08:57

Onlangs werd ik geconfronteerd met een vraag die mij niet onberoerd liet: “Waarom stapt burgemeester Verkleij nú op?”

In maart bood burgemeester Verkleij haar ontslag aan, met een vertrekdatum in het 4e kwartaal van dit jaar. Als voornaamste reden geeft zij aan te willen nadenken over wat anders en meer aandacht te kunnen besteden aan familie en kleinkind, wat wij haar van harte gunnen.

Mevrouw Verkleij bereikt in juni de leeftijd van 62 jaar en kan dan, volgens de wet, tot aan haar pensioendatum aanspraak maken op wachtgeld. Hoewel het recht op wachtgeld voor politieke ambtsdragers zoals burgemeesters is vastgelegd in de wet, roept dit vertrek vragen op omdat het op eigen initiatief is. Is de reden van deze beslissing wel in lijn met de geest van de regeling? En is dit de manier waarop we verwachten dat verantwoordelijke leiders omgaan met hun rol?

De regeling die burgemeester Verkleij nu kan benutten, is duidelijk: het recht op wachtgeld wordt verleend aan politieke ambtsdragers die hun functie neerleggen en die voldoen aan bepaalde voorwaarden. Maar is het wenselijk dat een burgemeester die een aantal jaren voor haar pensioen besluit te stoppen, in feite wachtgeld ontvangt voor een periode waarin ze misschien niet meer actief zal zijn in een andere functie? In sommige gevallen kan dit als strategisch gezien worden, en we moeten ons dan de vraag stellen of dit type ontslag in lijn is met de publieke verwachtingen van politieke leiders. Het vertrouwen van de inwoners is essentieel.

En hoewel de wet het recht op wachtgeld kent, is er iets te zeggen voor een breder maatschappelijk gesprek over het gebruik van publieke middelen in dergelijke situaties. Het vertrouwen in de politiek kan worden ondermijnd wanneer inwoners het gevoel krijgen dat politieke leiders ‘profiteren’ van een regeling die juist bedoeld is als vangnet voor uitzonderlijke situaties. Burgemeesters vallen niet onder de werkloosheidswet en kunnen daar dus ook geen aanspraak op maken. De APPA-regeling (Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers) treedt hiervoor in werking. Ook in het geval dat men zelf ontslag neemt.

Het is daarom belangrijk dat politieke leiders, in dit geval burgemeester Verkleij, helder zijn over hun toekomstplannen. Immers, de wachtgelduitkering wordt betaald door onze inwoners.