Nieuwe website noordwijk.nl

15 juni 2023, 16:20

Half juni is de nieuwe website Noordwijk.nl live gegaan. Gemeente Noordwijk sloeg een nieuwe weg in. Geen leverancier van een vastomlijnd platform maar bouwen op basis van het open web concept.

Met 30 collegagemeenten

Gemeente Noordwijk heeft zich aangesloten bij een samenwerking tussen 30 gemeenten. Het open web concept betekent met elkaar ontwikkelen. Met elkaar verbeteren. Met elkaar de website aanpassen op trends, bezoekerswensen en wettelijke bepalingen. Dat betekent veel meer harde gebruikersstatistieken. Meer slagkracht en meer denkkracht. En vooral meer armslag om zelf met beproefde ict de website aan te passen. Te verbeteren. Door te ontwikkelen. Externe adviseurs hebben het nakijken.

High Five van wethouder

Communicatiewethouder Alois Eberharter is blij met de nieuwe website. Hij volgde het project nauwgezet. “Toen ik de eerste resultaten zag was ik meer dan aangenaam verrast. Het was een high five waard. Het tempo bleef hoog. Veel eerder dan verwacht hebben we de nieuwe website opgeleverd en gelanceerd. Websitebezoekers merken het verschil. De eerste reacties die ik binnenkrijg zijn enthousiast.”

Gebruiker centraal

Hij benadrukt dat de gemeente het webbezoek en de reacties goed in de gaten houdt. “Waar klikken mensen op? Vinden ze snel wat ze zoeken? Hoe reageren ze? Die gebruikersgegevens helpen weer de website verder te verbeteren. Lees klantvriendelijker in te richten. Wat wij merken zetten we door naar de groep waar we mee samenwerken. En andersom natuurlijk. We leren van elkaar en met elkaar voeren we verbeteringen door.”

Krachtig webbeheer voor strakke sturing

Achter de schermen is er een belangrijke slag gemaakt. Sturing op één gemeentelijke website met alle informatie, diensten en services. Het toezicht vanuit webbeheer daarop is strak georganiseerd. De wildgroei is uitgebannen. Er zijn geen websites en of andere digitale initiatieven meer buiten de kaders, wat het beheer ten goed komt. Heel veel nuttige sub-websites zijn onder noordwijk.nl gebracht. Tot slot is ingezet op een website waarop heel lang doorgeborduurd kan worden, ongeacht wat de ontwikkelingen zijn. Wethouder Alois Eberharter. “Het verhaal er achter laat zich simpel weg samenvatten: we gaan van een IT-platform naar een echt communicatieplatform. De volgende slag bereiden we alweer voor, namelijk aansluiten op de ontwikkelingen Wet Digitale Overheid en Digitale toegankelijkheid, uiteraard in samenspel met al die andere open web gemeenten.

Zo, dat is snel

Tot slot. De nieuwe website komt tegemoet aan de wensen van de coalitie zoals een jaar geleden vastgelegd in het coalitieakkoord: een website die gebruiksvriendelijk is en actuele informatie geeft, bijvoorbeeld over projecten, de woningbouwplanlijst en werkzaamheden in de wijken. De planning was: ingevoerd medio 2024. Verassend genoeg is dat een jaar eerder geworden.