Gratis energiescan voor sportverenigingen

28 maart 2023, 14:53
Gratis energiescan voor sportverenigingen

Gemeente Noordwijk helpt sportverenigingen te verduurzamen met een gratis energiescan. Dit maakt in 1 oogopslag duidelijk wat het kost en oplevert om clubhuis en kleedkamers energiezuiniger te maken.

Investeren in verduurzaming

Wie de komende maanden investeert in verduurzaming, is de volgende winter minder kwijt aan energiekosten. Daarom stimuleert de gemeente gebruikers van sport- en culturele accommodaties om uit te zoeken hoe ze hun onderkomen energiezuiniger kunnen maken. Het gratis haalbaarheidsonderzoek laat per maatregel de benodigde investering en besparing zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verwarming, isolatie en tapwater. 

Ondersteuning bij duurzame exploitatie

Om daadwerkelijke maatregelen te kunnen nemen, heeft de gemeente voor 2023 een bedrag van € 150.000,- gereserveerd. Dit bedrag is nog niet volledig aangesproken. Deze maatregel is aanvullend op het algemene ondersteuningsprogramma gericht op verduurzaming, energiebesparing en duurzame exploitatie. 

Energielabel

Hoe duurzaam een pand is, is af te lezen aan het energielabel. Het energielabel is er in de klassen A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Het streven is alle panden zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te maken. Dat hoeft niet in 1 keer, het kan stap voor stap. De scan is een goed begin. Voor het nemen van duurzame maatregelen betaalt het rijk 30%, de gemeente 30% en de vereniging het restant.

Hulp bij subsidieaanvraag 

Gemeente Noordwijk werkt samen met het bedrijf Green2live uit Den Haag. Zij voert het haalbaarheidsonderzoek uit. Op basis van het resultaat volgt er een gesprek over de mogelijkheden zodat u weloverwogen keuzes kunt maken. Het bedrijf vraagt ook de subsidies bij het Rijk en de gemeente voor u aan.

Aanvragen vóór 1 juli 2023 

Aanvraag van een haalbaarheidsonderzoek naar verduurzaming voor uw clubaccommodatie kan tot 1 juli 2023 via e-mail.  

Meer informatie

Lees meer over Haalbaarheidsonderzoek verduurzaming clubhuis.