Gemeente Noordwijk zet in op meer geluk voor jongeren

2 juni 2023, 13:35
Meer geluk voor jongeren via YoungPWR

Goed in je vel zitten en je goed voelen, daar gaat het om! Gemeente Noordwijk start een project om de mentale gezondheid van 13 tot 23-jarigen te verbeteren en als het nodig is de weg te wijzen naar hulp.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren onder druk staat. Zij ervaren stress, psychische klachten en gevoelens van eenzaamheid. Meisjes meer dan jongens. Het project ‘Geluk en power voor jongeren’ zet hen aan om zelf in actie te komen voor een fijner leven met meer zelfvertrouwen. Daarnaast biedt het project handvatten die jongeren beter in staat stelt om de weg naar ondersteuning te vinden, mocht dit nodig zijn.

Content voor en door jongeren 

Het project omvat een breed scala aan activiteiten waarbij de jongeren worden begeleid door een team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij gaan onder professionele begeleiding content creëren om zichzelf en leeftijdgenoten te inspireren en kennis te delen. Denk aan blogs, podcasts en social media posts. Ook komen er workshops, gastlessen en events. 

Jongeren op de voorgrond 

Wethouder Dennis Salman: ‘Met dit project zetten we jongeren en hun geluk op de voorgrond. We willen jongeren handvatten bieden hoe ze prettig kunnen leven. En helpen als ze er zelf niet uitkomen. Als ze vroeg aan de bel trekken, kan worden voorkomen dat de klachten erger worden.’ 

Jongeren in hun kracht zetten

Het project wordt uitgevoerd en geleid door het jongerenplatform YoungPWR. Projectleider Suzan Schouten heeft veel ervaring met jongeren. ‘Ik ben trots dat ik mij als mediaprofessional samen met jongeren, bedrijfsleven, scholen, gemeente en preventieve zorgpartners mag inzetten voor de verbetering van hun mentale gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat we jongeren in hun kracht kunnen zetten. We zijn er voor álle jongeren in Noordwijk. Niet alleen voor hen die het moeilijker hebben. Want iedereen kan op sommige vlakken wel wat hulp gebruiken. Jongeren die het wat zwaarder hebben, hopen we ook te bereiken. Hen verwijzen we zo nodig door naar Welzijnskwartier, Voorieder1 of andere preventieve zorgaanbieders.’

Ambassadeur

De Noordwijkse topsporter Jalou Langeree, succesvol kitesurfster is ambassadeur van het project. Jalou heeft een documentaire gemaakt, Reconnect, waarin ze persoonlijke ervaringen deelt over haar depressie. Hierin laat ze zien dat succes aan de buitenkant niets zegt over dat het ook goed met je gaat. Zij hoopt met dit project dat jongeren eerder met iemand gaan praten als het even niet goed gaat om erger te voorkomen.

Samenwerking 

De samenwerkende partners zijn gemeente Noordwijk, YoungPWR, Welzijnskwartier, Centrum voor Jeugd en Gezin, Teylingen college Leeuwenhorst, Northgo college en Pachamama. 

Aanmelden en meer informatie 

Alle jongeren tussen 13 en 23 die op zoek zijn naar gratis workshops, events, blogs en podcasts over onderwerpen die hen interesseren, kunnen zich gratis aanmelden via www.youngpwr.nl. Voor vragen neem je contact op met de projectleider Suzan Schouten van YoungPWR. Stuur een email naar suzan@youngpwr.nl of bel +31 (0)6 5538 4880.