College on Tour: college bezoekt Warmerdam Spoelbedrijf in Noordwijkerhout

8 juni 2023, 10:44

Het college van burgemeester en wethouders bezocht op woensdag 7 juni 2023 Spoelbedrijf Warmerdam in Noordwijkerhout. Het college maakte hier kennis met de wereld van spoelen, ontsmetten en drogen.

Spoelen voor export

Warmerdam Spoelbedrijf is gevestigd aan de Herenweg in Noordwijkerhout en mag zich het grootste agrarische loonspoelbedrijf van Nederland noemen. Het bedrijf spoelt en ontsmet bollen, knollen en vaste planten. Dit doet zij zowel voor de kwekerij als voor export naar Noord en Zuid Amerika, Japan, Canada, China, Australië, etc. Warmerdam geeft hierbij een zogenaamde ‘exportschoon garantie’ af, waarmee het bedrijf garandeert dat de gespoelde agrarische producten schoon, bacterie- en schimmelvrij zijn. 

Fusten

Daarnaast is het bedrijf specialist in het reinigen van alle soorten fusten zoals bollenkratten, groentekratten, trays of bloemenemmers. Deze worden schoon gespoeld en schimmel- en bacterievrij weer afgeleverd.

Efficiënter en duurzaam

Eigenaar Ruud Warmerdam startte de ontvangst van het college in zijn kantoor met een presentatie over de geschiedenis, de groei en de toekomst van het bedrijf. Ook kwamen zaken als duurzaamheid, aardwarmte en energietransitie uitgebreid aan de orde. Het bedrijf maakt al volop gebruik van zonnepanelen en klimaatcomputers, maar wil graag verder ontdekken hoe er in de toekomst efficiënter en nog duurzamer omgegaan kan worden met energie. 

Werkgever

Warmerdam Spoelbedrijf werd in 1992 opgericht door Kees Warmerdam. Zijn zoon Ruud Warmerdam zwaait er nu al enige tijd de scepter. Binnen het bedrijf werken gemiddeld 40 uitzendkrachten en acht vaste krachten. Sommige medewerkers werken er al heel lang, waaronder bedrijfsleider Wil Zonneveld die al 26 jaar in dienst is. Ook Wil was aanwezig bij het bezoek. 

Bedrijfsbezoeken college

Het college van B & W heeft regelmatig bedrijfsbezoeken in de gemeente Noordwijk. Dit om een goede connectie te houden met het bedrijfsleven en om te weten wat er speelt en leeft. Er worden grote, middelgrote en kleinere bedrijven aangedaan. Bedrijven die het college graag een keer willen ontvangen, kunnen dit aangeven via e-mail.

Op de foto: Het college van B & W samen met ondernemer Ruud Warmerdam (eigenaar), Kees Warmerdam (oprichter) en Wil Zonneveld (bedrijfsleider).