30 rookvrije locaties door succesvol project uit Leefstijlakkoord

15 mei 2023, 14:21
30 rookvrije locaties

Ook de jongerencentra in onze gemeente zijn voortaan rookvrij. Als symbool van dit belangrijke initiatief overhandigde wethouder Dennis Salman een Rookvrije Generatie-stoeptegel aan de medewerkers van jongerencentra The Base en X-Out, die dit samen met Team Fit, de JOGG-regisseur en de gemeente voor elkaar hebben gekregen.

30 maatschappelijke ruimtes

In totaal zijn er nu ruim 30 maatschappelijke ruimtes binnen gemeente Noordwijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zonder hinder van ongezonde tabaksrook. We hebben een kaart laten maken waarop je in 1 oogopslag kunt zien welke ruimtes rookvrij zijn. Bekijk de kaart

Door rookvrije ruimtes te creëren, zetten we ons in voor de bescherming van niet-rokers, met name kinderen, tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. Wethouder Dennis Salman: ‘Een mooi resultaat en een aanmoediging voor de toekomst. Wij hopen dat nog meer sportparken en maatschappelijke organisaties zich aansluiten bij het initiatief rookvrije ruimtes.’ 

Leefstijlakkoord

In 2022 was het ‘gezonder maken van maatschappelijke ruimtes’ voor het eerst onderdeel van het Preventieakkoord Gezondheid. In 2023 is het onderdeel van het Leefstijlakkoord.

Een initiatief dat is ontstaan uit de behoefte om de gezondheid en het welzijn van inwoners te bevorderen. Behalve rookvrije ruimtes gaat het ook om kantines met gezonde voeding en beweegmeubilair. Team Fit, onderdeel van de GGD, heeft samen met onze JOGG-regisseur (jongeren op gezond gewicht) zoveel mogelijk locaties benaderd en bezocht.

Gezonde keuzes

En met succes. Veel locaties zijn rookvrij geworden. En sommige hebben ook een gezonde kantine waar de gezonde keuze makkelijker is of zijn hiermee bezig. Denk aan: sportverenigingen, scouting, bibliotheken, theaters, gezondheidscentra en ontmoetingscentra. De meest recente toevoegingen aan het ‘rookvrij’ lijstje zijn de jongerencentra The Base en X-out, in beheer van Welzijnskwartier.