Veranderingen oud papier en karton (OPK)

We halen in de gemeente Noordwijk steeds meer grondstoffen uit ons afval. Zo kunnen we meer hergebruiken en verminderen we ons restafval. Wel zo goed voor het milieu. Om te helpen met het goed scheiden van oud papier en karton krijgen bewoners van laagbouwwoningen in de gemeente Noordwijk hiervoor een container aan huis. Dit zijn ongeveer 12.700 huishoudens.

Waarom is papier scheiden zo belangrijk?

Van uw oude papier en karton wordt nieuw papier en karton gemaakt. Hoe meer papier we apart inzamelen en recyclen, hoe minder bomen gekapt hoeven te worden voor de productie van papier. Door nog beter papier en karton te scheiden, houden we ook minder restafval over. Restafval wordt uiteindelijk verbrand. Dat is niet alleen duur, het is ook nog eens slecht voor het milieu.

Waarom containers aan huis?

Met een container aan huis wordt afval beter gescheiden. Er zit nog zo’n 22 kilo oud papier en karton per inwoner per jaar bij het restafval. Ook dat willen we graag hergebruiken. We maken het papier scheiden graag zo makkelijk als mogelijk. Het enige dat u hoeft te doen, is thuis alles in de juiste container stoppen. En wij doen de rest. Door alle laagbouwwoningen van een container aan huis te voorzien, is er met de bestaande verzamelcontainers op straat weer voldoende capaciteit. 

De formaten van de containers

Standaard leveren wij een container voor oud papier en karton van 240 liter container. Liever een kleinere container? Dan kan worden gekozen voor een container van 140 liter. Inwoners krijgen een brief met een inlogcode, waarmee ze het formaat van de container kunnen aanpassen.
Benieuwd naar de precieze afmetingen? Op de technische tekeningen staan per formaat de precieze afmetingen.

Formaat container ruilen

We vragen alle inwoners de containers in elk geval 6 maanden te proberen. De ervaring leert dat de meeste mensen de container daarna graag willen houden. Na 6 maanden kan de container voor OPK eventueel worden geruild voor een ander formaat of weer worden ingeleverd. Het inleveren of ruilen van formaat is tot 1 juli 2024 gratis. Daarna blijft het omruilen voor een groter formaat gratis. Inleveren of omruilen naar een kleiner formaat kost vanaf 1 juli 2024 € 19,50.

De planning

Alle bewoners van een laagbouwwoning kregen medio mei een brief waarmee ze het formaat van de container konden bestellen. In de 2e helft van september worden de nieuwe containers thuis geleverd. Eind september beginnen we met het inzamelen van het oud papier en karton in de nieuwe containers.

Het legen van uw container

Wij legen de container voor oud papier en karton elke 4 weken. U zet de container op de inzameldag vóór 7:30 uur op de verzamelplaats.

Download de Meerlanden app

In de handige scheidingswijzer checkt u eenvoudig welk afval waar hoort. En in de kalender ziet u precies op welke dagen welk afval wordt opgehaald. U kunt de app zo instellen dat u van tevoren een melding krijgt. Zo mist u nooit een ophaaldag. Wel zo handig als er wijzigingen zijn, bijvoorbeeld met de feestdagen.

Google play en App Store

Wat gebeurt er met de verzamelcontainers op straat?

De verzamelcontainers op straat blijven bestaan. Bewoners van hoogbouwwoningen kunnen hier hun oud papier en karton in kwijt. En is uw container aan huis vol? Dan kunt u de rest in de verzamelcontainer op straat kwijt.

Minder papier, minder weggooien

Per persoon gebruiken we ongeveer 80 kilo papier per jaar. Hoe minder we gebruiken, hoe minder we weg gooien weg te gooien. Dat scheelt niet alleen veel bomen, het spaart het milieu ook als het gaat om de productie en het transport van papier. Dus hoe minder papier we gebruiken, hoe beter. Op de volgende manieren gebruikt u minder papier:

  • Doe een Nee/Nee of een Ja/Nee sticker op de brievenbus. Deze kunt u gratis afhalen bij de receptie van het gemeentehuis. 
  • Lees digitaal! Zo wordt er minder geprint. 
  • Print dubbelzijdig! Dat scheelt de helft. 
  • Ontvang post zo veel mogelijk digitaal! De meeste bedrijven en instellingen sturen post graag naar uw e-mailadres. 
  • Heeft u een flyer niet nodig? Pak het niet aan! Het lijkt onbeleefd om een flyer niet aan te pakken. Wilt u de informatie toch? Neem er een foto van op uw mobiel. 

Heeft u een vraag over het beleid?

Stel deze dan aan de gemeente Noordwijk per e-mail.

Heeft u vragen over het scheiden van uw afval?

Op de website van Meerlanden vindt u veel tips over het scheiden van uw afval. Zo vindt u op meerlanden.nl bijvoorbeeld een overzicht van wat wel en niet bij het oud papier en karton mag. Op samen.noordwijk.nl vindt u een leuke quiz waar u uw kennis van afval scheiden kunt testen. En komt u er niet uit? Neem contact op met onze grondstofcoach Alexander Schaddé van Dooren per e-mail.