Bromfietsrijbewijs

Met een bromfietsrijbewijs mag u een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur) besturen.

Bromfietsrijbewijs nodig

U hebt een bromfietsrijbewijs nodig om te rijden met een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur).

Geen rijlessen en -examen nodig 

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Bromfietsrijbewijs kwijt of gestolen

  • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • U kunt direct een nieuw bromfietsrijbewijs aanvragen bij de gemeente. Bij deze aanvraag ondertekent u een Verklaring van vermissing.
  • Verliest u uw bromfietsrijbewijs in het buitenland? Doe dan aangifte bij de politie ter plaatse.

Let op

Zware overtredingen op de bromfiets tellen ook mee voor het beginnersrijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR. Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

U kunt een bromfietsrijbewijs aanvragen als u slaagt voor het theorie- en praktijkexamen bij het CBR en het CBR de verklaring van rijvaardigheid heeft geregistreerd. Deze verklaring is over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd.

  • € 33,- (tarief 2019)
  • extra bij spoedaanvraag: € 34,10 (tarief 2019)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Na 5 werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een bromfietsrijbewijs aan via de spoedprocedure, u moet hiervoor wel extra betalen. Als u het reisdocument 's ochtends aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalie in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.

Zo vraagt u een bromfietsrijbewijs aan:

  • U komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies of maakt direct online een afspraak.
  • U neemt bij het aanvragen van uw eerste bromfietsrijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • U neemt bij het verlengen van uw bromfietsrijbewijs uw oude bromfietsrijbewijs mee. Als deze niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje).
  • U betaalt bij de aanvraag. Dat kan met pin (geen creditcard) of contant.

Gemeente Noordwijk

Adresgegevens

Toon op de kaart Voorstraat 42 
2201 HW Noordwijk

+31 (0)71 36 60 000

gemeente@noordwijk.nl