Bromfietsrijbewijs

Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente door het coronavirus. 

Met een bromfietsrijbewijs mag u een scooter, brommer, snorfiets, brommobiel, quad, trike en speed-pedelec (fiets met elektrische trapondersteuning met een snelheid van maximaal 45 kilometer per uur) besturen. U vraagt een bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waar u woont.

Maak online een afspraak (gratis)

Geen rijlessen en -examen nodig

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw auto- en/of motorrijbewijs.

Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Voorwaarden

U kunt vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen.

U kunt een bromfietsrijbewijs aanvragen als u slaagt voor het theorie- en praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en het CBR de verklaring van rijvaardigheid heeft geregistreerd. Deze verklaring is over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd.

Hoe bromfietsrijbewijs aanvragen?

Zo vraagt u een bromfietsrijbewijs aan:

  • Vraag een bromfietsrijbewijs aan bij de gemeente waarin u woont.
  • U komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. Door het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis). Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.
  • U neemt bij het aanvragen van uw 1e bromfietsrijbewijs een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • U neemt bij het verlengen van uw bromfietsrijbewijs uw oude bromfietsrijbewijs mee. Is uw oude bromfietsrijbewijs verlopen? Neem dan ook een geldig paspoort of identiteitskaart mee.
  • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • U betaalt bij de aanvraag. Dat kan met pin (geen creditcard) of contant.

Kwijt of gestolen

Bent u uw Nederlandse bromfietsrijbewijs kwijt of is uw rijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Het is dan verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online bij de RDW met uw DigiD.

Online vermissing rijbewijs melden via rdw.nl (DigiD)

Hierna vraagt u een nieuw document aan bij de gemeente.

Heeft u geen DigiD en/of lukt de melding niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in als u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Maak online een afspraak (gratis) om langs te komen. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Let op! De RDW blokkeert uw rijbewijs direct zodat niemand er misbruik van kan maken. Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Kosten 

Wat kost een bromfietsrijbewijs?

Aanvraag Prijs
Bromfietsrijbewijs € 41,-
Spoed bromfietsrijbewijs € 75,10

Afhandeltermijn

Na 5 werkdagen kunt u uw bromfietsrijbewijs ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Door het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) om uw bromfietsrijbewijs af te halen.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een bromfietsrijbewijs aan via de spoedprocedure, u moet hiervoor wel extra betalen. Als u het bromfietsrijbewijs 's ochtends aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.