Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aanvragen

Op dit moment kunt u alleen op afspraak terecht bij de gemeente in verband met het coronavirus.

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is voor mensen die in Nederland wonen, maar hier niet vandaan komen.

Maak online een afspraak (gratis)

Verklaring geen bezwaar afgifte reisdocument minderjarige (pdf) downloaden.

U gebruikt een paspoort om te laten zien wie u bent. Met dit paspoort kunt u ook naar het buitenland reizen. Het vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is in alle landen geldig, behalve in uw land van herkomst. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig.

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. Dit hangt af van de duur van uw verblijfsvergunning.

Voorwaarden vluchtelingenpaspoort

De voorwaarden voor een vluchtelingenpaspoort zijn:

 • U heeft een vluchtelingenstatus voor bepaalde of onbepaalde tijd (type III of IV).
 • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit.
 • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar u het vluchtelingenpaspoort aanvraagt.

Heeft u geen vluchtelingenstatus? Vraag dan een vreemdelingenpaspoort aan.

Voorwaarden vreemdelingenpaspoort

De voorwaarden voor een vreemdelingenpaspoort zijn:

 • U heeft een geldige verblijfsvergunning type I of II (minimaal nog 1 jaar geldig).
 • Uw eigen land geeft u geen paspoort.
 • U staat ingeschreven in de BRP van de gemeente waar u het vreemdelingenpaspoort aanvraagt.

Wat kost een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort?

Aanvraag Prijs
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 56,55
Spoed vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 107,45

Heeft de gemeente uw aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken? Dan duurt het mogelijk enkele maanden voordat u uw paspoort kunt ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Een spoedprocedure bij de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort is niet mogelijk.

Als de gemeente uw aanvraag niet doorstuurt naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, kunt u uw paspoort na 5 werkdagen ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42. Door het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) om uw paspoort af te halen. Of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw paspoort de volgende werkdag ophalen. Ophalen kan alleen bij de publieksbalies in het gemeentehuis Noordwijk, Voorstraat 42.

Zo vraagt u een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort aan:

 • Vraag een paspoort aan bij de gemeente waarin u woont. 
 • U komt persoonlijk langs tijdens de openingstijden van de publieksbalies. In verband met het coronavirus kunt u alleen op afspraak langskomen. Maak online een afspraak (gratis) of bel voor een afspraak met ons Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.
 • U neemt uw geldige verblijfsvergunning mee.
 • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn (behalve als deze al ongeldig zijn gemaakt) en eventueel uw verlopen vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort.
 • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen (wij hebben geen pasfotohokje). De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 • U betaalt bij de aanvraag. Dat kan met pin (geen creditcard) of contant.

De gemeente kan uw aanvraag voor een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort doorsturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De gemeente vraagt u dan om extra documenten. Vervolgens beoordeelt de minister van Buitenlandse Zaken uw aanvraag. 

Vraagt u een paspoort aan voor een kind onder de 18 jaar? Kom dan samen met het kind naar de gemeente. Naast het bovenstaande neemt u dan ook mee:

Is uw paspoort vermist of gestolen? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.