Reizen met kinderen

Als uw kind met of zonder u naar het buitenland reist, moet uw kind een geldig reisdocument hebben. Als uw kind jonger dan 18 jaar is, houdt u dan rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen.

Uw kind moet een geldig reisdocument hebben. Dit geldt voor elk land van bestemming, ongeacht de leeftijd van uw kind. Het paspoort is in alle landen te gebruiken als geldig reisdocument voor uw kind. In sommige landen kan uw kind met een identiteitskaart reizen.

Kind jonger dan 18 jaar 

Als uw kind jonger dan 18 jaar is, houdt u dan rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De marechaussee vraagt om een geldig reisdocument. Ook controleert de Koninklijke Marechaussee ouders die alleen met een kind het Schengengebied in of uit reizen. Het kan zijn dat u hiervoor toestemming nodig hebt. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan. Kijk voor meer informatie op defensie.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de de Koninklijke Marechaussee via +31 (0)800 18 14 of +31 (0)20 60 38 063 vanuit het buitenland.

Reisdocument aanvragen 

Als uw kind nog geen eigen reisdocument heeft, kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij de gemeente.

U reist alleen met uw minderjarige kind 

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering. Er zijn verschillende documenten om de toestemming aan te tonen. Via kinderontvoering.org kunt u bepalen welke documenten u nodig heeft.

Uw kind reist met een andere volwassene 

Als uw kind jonger dan 18 jaar is, dan is toestemming nodig als uw kind met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland reist. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma, ander familielid, vriendje of vriendinnetje. Er zijn verschillende documenten om de toestemming aan te tonen. Via de website van het Centrum Internationale Kinderontvoering kunt u bepalen welke documenten u nodig heeft.