Werkzaamheden aan Bavo-hoofdgebouw

In april en mei 2020 vinden er werkzaamheden plaats aan het Sint Bavo-hoofdgebouw op Landgoed in den Houte in Noordwijkerhout. Het gaat om restauratie van het voorste torentje en om het verwijderen van asbest.

 Herstel voorste torentje

Half april wordt het voorste torentje op dit Rijksmonument verwijderd. Het herstel van het torentje vindt elders plaats. Dit herstel gebeurt met dezelfde onderdelen, vormgeving en detaillering. Daarna wordt het torentje weer teruggeplaatst op het gebouw. Door de restauratie blijft het torentje behouden voor de toekomst. De Monumentencommissie Noordwijkerhout is met deze werkwijze op 29 januari 2020 akkoord gegaan.

Asbest verwijderen

In het niet-monumentale deel van het gebouw is asbest gevonden. Dat bleek na een uitgebreid onderzoek. Het asbest bevindt zich in de kelder, systeemplafonds en in akoestische platen. Vanaf 6 april starten de werkzaamheden om het asbest te verwijderen. 

Bescherming monumentale onderdelen

Monumentale onderdelen maken geen deel uit van de werkzaamheden. Deze onderdelen worden ter bescherming ingepakt. Ook de ingegooide ramen van de omloop van de kerk worden aangepakt en dichtgezet.

Bouwhekken blijven staan

Rondom het gebouw zijn inmiddels bouwhekken geplaatst. Om verdere vandalisme te voorkomen, blijven de bouwhekken ook na het verwijderen van het asbest staan.

Restauratie volgt

Architectenbureau Braaksma & Roos maakt een ontwerp voor de restauratie van het hoofdgebouw. Dit ontwerp wordt voorgelegd aan de Erfgoedcommissie. Vervolgens start het traject voor de aanvraag van omgevingsvergunningen. Hierna kunnen de overige restauratiewerkzaamheden starten.