Tweede leven voor eersteklas Boerenburgbomen

Soms moet de gemeente bomen verwijderen. Daar waar het kan zet de gemeente fervent in op bomenbehoud. Bijvoorbeeld bij de bomen in Boerenburg in Noordwijk Binnen.

Rioolrenovatie

De rioolrenovatie in Boerenburg had een grimmig kantje voor de bomen in Boerenburg. Ze moesten wijken voor de werkzaamheden. Extra zuur. Het gaat om mooie, kerngezonde platanen en iepen. Opvallend ook omdat ze al jarenlang in een fraaie conische vorm zijn gesnoeid.

Bomenbehoud

Verplanten bomenHet gaat om de bekende platanen aan de Suzanna van Ettenstraat en een aantal iepen naast de Lidl aan het Rederijkersplein. In plaats van de gezonde bomen te kappen heeft de gemeente alles op alles gezet om zoveel mogelijk bomen te behouden. Op de foto: de bomenverhuizer in Boerenburg aan het werk.  

Op verschillende plekken

In totaal krijgen 13 bomen een tweede leven. Elders in de wijk Boerenburg. Een aantal plant de gemeente nabij de Voorstraat. De rest krijgt in de wijk Vinkeveld een mooie plek. Ruim. Goed in het licht. En meteen sterk in het zicht. De buurt start immers met volwassen bomen in de straat.

Tel uit je kostenbesparing 

De aanpak van de gemeente is gericht op bomenbehoud. Dat is meer dan leuk groendoen. Bomen vertegenwoordigen ook een economische waarde. Een volwassen plataan doet al gauw € 2.500,-.  Daar staat een investering in het verkassen tegenover. Boven de streep levert het een kleine duizend euro op, zo is de schatting. Dat is prettig voor de belastingbetaler.

Groen wijkt niet

Nog een kant van de manier van werken van de gemeente. Geen kale straten in Boerenburg na het verkassen van de bomen. Op de plaats waar de bomen nu verdwijnen komen nieuwe terug. De Parrotia Persica, ofwel perzisch ijzerhout in leivorm. Mooi groen. Dat het plein fraai aankleedt. En met veel loopruimte voor de voetgangers.

Groen helpt

De noodzaak om groen te plaatsen is groot. Ga maar na. Bomen zijn pionnen in de klimaatverandering. Ze geven schaduw. Zorgen voor lagere temperaturen en verkoeling bij hittegolven. Zuiveren de lucht. Daarnaast zijn ze fijn om naar te kijken. Kleden een straat leuk aan. Dat is weer die andere kant van groen. Steeds meer mensen ontdekken die kanten.