Toespraak burgemeester Wendy Verkleij herdenkingsbijeenkomst Noordwijk

In Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk werden op 4 mei vijf verschillende herdenkingen met kransleggingen en toespraken gehouden. Na de twee minuten stilte bij het oorlogsmonument aan de Oude Zeeweg in Noordwijk aan Zee, sprak burgemeester Wendy Verkleij de onderstaande toespraak uit. 

4 meiGeachte aanwezigen, dames en heren, jongens en meisjes, And a very special welcome to our Canadian guests: 
The ambassador of Canada: Her Exellency Lisa Helfand
And war veteran Roly Armitage with his family Jeff and Sheila.
Thank you for being here. We are very honored to have you here with us! 

Beseffen wij ons wat oorlog is? We komen vanavond allemaal uit ons drukke bestaan. En we zijn twee minuten met elkaar stil geweest. Maar… beseffen wij ons écht wat oorlog is? Wat het is om als militair te vechten in de oorlog? Of om als burger gruwelijke dingen te zien? 
Ik neem u mee terug in de tijd. Naar het jaar 1944. Toen de Operatie Market Garden plaatsvond. Mijn moeder was een jong meisje van 13 jaar. Ze zag vanuit haar slaapkamerraam in Renkum de Slag om Arnhem: waarbij honderden geallieerde soldaten aan parachutes landden. Het moet een heel bijzonder gezicht zijn geweest. De lucht gevuld met honderden witte parachutes. De bevrijding was nabij. Althans dat dacht men op dat moment.

Maar wat haar het meest is bijgebleven zijn de soldaten die de grond niet levend bereikten. Sommigen werden onderweg neergeschoten en vielen “als potloden uit de lucht”. Zo omschreef mijn moeder het beeld wat ze gezien had. Mijn moeder vertelde mij dit verhaal talloze keren. En het maakt iedere keer weer diepe indruk op mij.

Mijn moeder is inmiddels 92 jaar en gaat sinds de bevrijding elk jaar naar de herdenkingsdienst bij de begraafplaats in Oosterbeek. Om de dappere strijders te herdenken. De impact van een oorlog is levenslang! Dat weet ook onze zeer speciale gast van vandaag: oorlogsveteraan Roly Armitage. 

Mister Roly Armitage I translate al little bit to you and to our other Canadian guests. Do we really understand what war is? Are we able to understand what our victims and soldiers went through? And what happens after a war? The impact of a war… is lifelong! Mister Roly, I know you can confirm this.

In Oekraïne woedt op dit moment een hevige en vreselijke oorlog. Miljoenen mensen zijn ontheemd, leven in angst en hebben familieleden verloren. Ook nu zien jonge kinderen vanuit hun slaapkamerraam een onwerkelijk tafereel dat hen voor altijd bij zal blijven. En ook nu vechten soldaten voor het leven van anderen. En dat beste mensen… gebeurt anno 2023!

Gelukkig kunnen we iets doen. In de gemeente Noordwijk vangen we veel Oekraïense vluchtelingen op, zowel door geweldige particuliere initiatieven als door de gemeente zelf. Deze mensen kunnen hier veilig wonen, werken en naar school gaan. Ik ben als burgemeester ontzettend trots op deze inzet, solidariteit en naastenliefde.

Ik herhaal… naastenliefde. Want liefde gaat over meer dan romantische relaties of persoonlijke voorkeuren. Liefde gaat ook over je willen inzetten voor anderen. Liefde gaat over geven. En onze militairen, waaronder Roly Armitage, hebben ons laten zien wat liefde betekent in de praktijk. Zij hebben hun eigen levens op het spel gezet voor het leven van anderen. Dat is pas echte liefde.

Roly and all the other soldiers have risked their own lives for the lives of others. That is what real love is all about.

Laten we vanavond stilstaan bij de enorme inzet van onze militairen. En laten we ons daarbij realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar dat het elke dag opnieuw bevochten moet worden. Want vrijheid is ook tolerantie. Het accepteren en respecteren van de verschillen tussen mensen. Vrijheid betekent ruimte geven aan anderen om te zijn wie ze zijn, om te geloven wat ze willen geloven, om lief te hebben wie ze willen liefhebben. Vrijheid is de basis van onze samenleving, en het is ons aller verantwoordelijkheid om die vrijheid te beschermen en te koesteren.

Today we commemorate… And tomorrow we celebrate peace and freedom in the Netherlands. 

Vandaag herdenken we. En morgen vieren we onze vrijheid. Laten we ons daarbij inspireren door de liefde die de militairen ons hebben laten zien. En laten we ons allemaal inzetten voor een samenleving waarin vrijheid, tolerantie en naastenliefde ons hoogste goed is. 

Dames en heren. Heb lief.
Dank u wel.