Tegelwippen Duin- en Bollenstreek

Kijk je naar hoeveel tegels er zijn gewipt per 1000 inwoners dan spant Lisse dit jaar de kroon. Wethouder Roberto ter Hark feliciteert zijn collegawethouder Kees van der Zwet met het schitterende resultaat.

Mooi resultaat – Mooi boeket

NK Tegelwippen Roberto ter HarkAltijd leuk om elkaar te treffen bij de Uitslag NK Tegelwippen Duin- en Bollenstreek 2022. Namens de Duin- en Bollenstreekgemeenten waren wethouders Robero ter Hark (Noordwijk), Heleen Hooij (Teylingen), Kees van der Zwet (Lisse), Jacco Knape (Katwijk) en Maarten Dijkshoorn (Hillegom) aanwezig. De Noordwijkse wethouder kreeg een mooi boeket voor de inspanningen die in zijn gemeente waren verricht gedurende de campagne week. Want: “Wippen is belangrijker dan winnen”.

Met elkaar vergroenen in de regio

Het NK Tegelwippen Duin- en Bollenstreek werd dit jaar voor de tweede maal georganiseerd in samenwerking met deze vijf gemeenten. De Duin- en Bollenstreek werkt nauw samen aan het vergroenen van de omgeving. Zij hebben de Groene Uitdaging gevraagd om hen hierbij te ondersteunen. 

Grote aantallen

Het is een landelijke campagne. De nationale tegelteller staat zelfs al over de 2,8 miljoen verwijderde tegels! En dat tikt aan. Zeker nu we steeds vaker te maken krijgen met extreme hitte, hevige regenbuien en de afbreuk van biodiversiteit. De landelijke stand kan pas op 8 november bekend gemaakt worden. 

Meer groen en minder tegels

Een versteende omgeving, versterkt dit effect. Dus meer groen en minder tegels dragen bij aan de oplossing. Zo kan het water beter de grond inzakken, voorkomen we hittestress en ontstaan er weer nieuwe leefgebieden voor de bloemetjes, de bijtjes en de insecten. Aangezien het grootste deel van de verstening te vinden is in de tuinen van inwoners en op terreinen van ondernemers, kunnen juist zij het verschil maken. Want iedere tegel telt! 

Duin- en Bollenstreek

Van 21 maart tot en met 31 oktober gingen de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek de strijd met en tegen elkaar aan, waar de meeste tegels gewipt werden. Hierbij zat de gemeente zelf ook niet stil, zo werden flink wat tegels verwijderd bij het vergroenen van de speeltuinen. Tijdens de campagne ‘Alle Tuinen Groen’ werden daarnaast diverse acties georganiseerd om mensen te motiveren en te inspireren de tuinen verder te vergroenen. 

En de winnaar is… 

Op 2 november werd bij basisschool Het Noorderlicht, voorheen De Rutgersschool, in Katwijk de winnaar bekend gemaakt. Deze school is op moment hard bezig met het vergroenen van het schoolplein, dus een toepasselijke plek. Gemeente Lisse kwam dit jaar als winnaar uit de bus en ging er met de Gouden Tegel vandoor!

Uitslag NK Tegelwippen 2022

Hieronder het overzicht met het aantal gewipte tegels per gemeente:

  • Lisse: 15.873 - 691,42 tegels per 1000 inwoners
  • Hillegom: 11.394 - 513,06 tegels per 1000 inwoners
  • Teylingen: 9.650 - 257,84 tegels per 1000 inwoners
  • Noordwijk: 2.243 - 51,53 tegels per 1000 inwoners
  • Katwijk: 809 - 12,3 tegels per 1000 inwoners

Alle inwoners en ondernemers bedankt

De aanwezige wethouders bedankten namens hun gemeente alle inwoners en ondernemers die hebben meegedaan aan deze actie, want alle beetjes helpen! Met de toepasselijke tekst op de Gouden tegel: “Wippen is belangrijker dan winnen”, kijken ze allen terug op weer een geslaagde actie om onze regio verder te vergroenen. 

De winnaar wethouder Kees van der Zwet (Lisse) in het midden. 

NK Tegelwippen